Esko Pennanen kiitti SataKyliä ja SYTYä saamastaan tunnustuksesta.

 

SataKylät ry on anonut Suomen Kylätoiminta ry:ltä SataKylien perustajajäsenelle, Satakuntaliiton aluekehittäjälle, valtiotieteen maisteri Esko Pennaselle kultaista ansiomerkkiä. Kultaiseen ansiomerkkiin vaaditaan erityisen painavat ansiot paikalliskehittämisessä. Ansiomerkki jaettiin Pennaselle SataKylät ry:n 10-vuotisjuhlassa Ahlaisissa 28.3.2009.

 

Esko Pennasen elämään maaseudun kehittämiseen liittyvät tehtävät ovat kuuluneet työn puolesta jo  70-luvun puolivälistä valtion keskushallinnossa ja 80-luvun alusta täällä Satakunnassa, ensinnä järjestötehtävissä ja vuodesta 1983 alkaen Satakunnan seutukaavaliitossa ja nyttemmin Satakuntaliitossa, jossa hän toimii aluekehityksen toimialan projektipäällikkönä.

 

Mittavat ansiot paikalliskehittäjänä

 

Kylätoiminnan kehittäminen sai uudenlaisen merkityksen Satakunnassa vuonna 1992, jolloin Satakuntaliittoon palkattiin maakunnallinen kyläasiamies. Pennanen on toiminut siitä lähtien kyläasiamiestoimintaa rahoittavien projektien ohjausryhmien puheenjohtajana ja kyläasiamiehen

 ”tukihenkilönä”.

 

-     Tietynlainen isyys on kasvanut vuosien myötä kylätoimintaa kohtaan, Ja voihan hyvässä mielessä puhua myös tietynlaisesta syyllisyydestäkin asioiden laitaan, kertoo Pennanen.

 

Pennanen on myös vaikuttanut satakuntalaisten Leader-toimintaryhmien perustamiseen sekä antanut erilaisten ohjelmien valmisteluun merkittävän työpanoksen maaseudun ja kylien kehittämisen asiantuntijana. Lisäksi hän on toiminut LEADER+ -seurantakomiteassa.

 

”Kylien rakastaja”

 

Esko Pennanen oli osaltaan alullepanijana Satakunnan Vuoden Kylä -kilpailussa. Ensimmäinen vuoden kylä valittiin vuonna 1994.  Satakuntaliitto myöntää edelleenkin Vuoden kylälle 3 400 euron rahapalkinnon. 

 

Pennanen kuvaa itseään ”kylien rakastajaksi”.

 

-     Elävä maaseutu tarkoittaa eläviä kyliä. Myös luontosuhde on maalla erilainen. Toivottavasti luonnon hyödyntämisen ajattelu ei katoa tulevaisuudessakaan, ja luontosuhteesta muodostuu maaseudun vetovoimatekijä tänä tietoyhteiskunnan ja innovaatioiden aikakautena. Tärkeää olisi huomioida, että kilpailukykyä ja innovaatioita voi olla maaseudullakin, toteaa Pennanen.