Pirkanmaan ja Satakunnan rajamailla toimiva maaseudun kehittämisyhdistys Joutsenten reitti ry vietti 10-vuotisjuhlaansa Hämeenkyrön Heiskalla tiistaina 24.3. Juhlapuheen EU-parlamentista välitti kaupunkipoliitikkona tunnettu Eva-Riitta Siitonen. Hän kiitti yhdistystä uudenlaisesta ajattelusta, joka voidaan kiteyttää ”think globally, act locally” -fraasiin. Paikallistason pienyhteisöistä lähtee Siitosen mukaan myös taloustaantuman selättäminen, vaikka EU:n viikonvaihteessa hyväksymillä elvytyspaketeilla kehitystä voidaan myös ylhäältä päin jouduttaa.

 

Siitonen korosti puheessaan verkostoissa toimimisen ja mahdollisuuksien näkemisen tärkeyttä. Kattavien tietoliikenneyhteyksien ansiosta Suomen maaseutu ja kaupungit muodostavat nykyisin tiiviin, tasa-arvoisen verkon, jossa millään yhteisöllä, ei edes Helsingillä, ole enää ”pääkonttoriasemaa”. Maamme syrjäisen maaseudun valtiksi Siitonen nostaisi sisävesien kalankasvatuksen, johon panostamalla voisi ruokkia puoli Eurooppaa. Esimerkiksi Pariisin ravintoloissa suomalainen järvikala on suurta mutta harvinaista herkkua. 

 

(Ks. Siitosen onnittelupuhe Joutsenten reitille internetistä wmv-tiedostona: ftp://epavradioget:[email protected]/epavradio/mep/siitonen)