Vajaan kuuden tuhannen asukkaan Eurajoella on viime vuonna käynnistynyt kolmen eri yrityksen investointihankkeet matkailu- ja kalatalous-,  hieronta- ja hoitopalvelu- sekä ravitsemustoiminnan toimialoilla. Hankkeiden takaa löytyy kolme eri yrittäjää, joista kaksi on aloittelevia yrittäjiä ja yksi jo pidemmän yrittäjätaustan omaava.

1239872123_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Suurin osa Jenni Saarikon asiakkaista käy perinteisessä hieronnassa. Kuvassa Jenni antaa asiakkaalle vyöhyketerapiahoitoa.

Hoitola Jennille tilat kodin yhteyteen

Viiden vuoden unelmointi omasta yrityksestä johti siihen, että viime vuoden marraskuussa eurajokelainen Jenni Saarikko perusti oman yrityksen. Kyseessä on hoitola, joka tarjoaa perinteistä hierontaa, intialaista päähierontaa, vyöhyketerapiaa, jalkakylpyjä, vauvahierontaa sekä koliikkihoitoja. Jenni suorittaa myös verenpaineen ja verensokerin mittauksia.

– Hain Leader-tukirahoitusta Ravakasta nelisen vuotta sitten ostetun oman kodin askartelu-/verstastilan remontointiin ja muuttamiseen hoitolatilaksi. Lisäksi hankkeeseen kuului myös erinäisiä investointeja, kuten hoitopöydän hankinta, kertoo hymyilevä Jenni hankkeensa taustoja.

1239872131_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Jyrki Pönkkä nauttii asaiakaspalvelusta omassa lounasravintolassaan.

Asiakaspalvelua ruoka-alalla

Raumalainen Jyrki Pönkkä siirtyi yrittäjäksi Eurajoelle viime vuoden lokakuun alussa.
- LounasPata on pääsääntöisesti lounasravintola, joka sijaitsee Tupalan palvelukodin yhteydessä. Lisäksi Lounaspadasta toimitetaan kotipalveluna ruokaa vanhuksille. Myös pitopalvelutoimintaa on jonkin verran. Tuemme myös satakuntalaista ruokatuotantoa niin, että kaikki tarjoamamme kalat, leivät, perunat ja lihatuotteet ovat lähiseuduilta, kertoo Jyrki.

LounasPadan investointihankkeessa oli kyse tarjoilulinjaston ja jäähdytyskaapin hankinnasta, joita tarvittiin yrityksen toiminnassa. Muun kaluston Pönkkä sai ostettua edelliseltä yrittäjältä.

Uudet yritykset pyörähtäneet hyvin käyntiin

Hoitola Jennin toiminta on käynnistynyt hyvin. Jenni on ollut hyvin tyytyväinen yrityksen alkutaipaleeseen.

- Tosi kivasti on toiminta käynnistynyt. Nykyisin asiakkaita käy 4-5 päivittäin. Mainostanutkaan en vielä ole muuta kuin jakamalla lentolehtisiä lähialueella asuvien postilaatikoihin, kertoo Jenni.

Myös LounasPadan tuore isäntä on mielissään. Lounaspata toimii palvelukodin tukipalveluna, jossa vanhukset käyvät syömässä. Toki syömässä käy myös paikallista väkeä sekä palvelukodin henkilöstöä.

- Asiakaskunta oli jo aloittaessani valmiina. Päivittäin meillä on noin 120 asiakasta, jos lasketaan mukaan myös kotipalvelun kautta menevät annokset. Yksin ei tämän asiakasmäärän kanssa pärjäisi, joten Lounaspata työllistääkin yhden kokopäiväisen ja kaksi osapäiväistä työntekijää itseni lisäksi, Jyrki summaa yrityksensä toimintaa.

Kalastusta, kalastusmatkailua ja kahvilatoimintaa

1990-luvultä lähtien toiminut Tmi HR-kala harjoittaa kalastusta ja kahvilatoimintaa sekä kalan vähittäis- ja tukkumyyntiä Lapijoella . Yritys on nyt suuntautunut aiemman toiminnan lisäksi harjoittamaan kalastusmatkailutoimintaa.

 Leader- tukirahoitusta on haettu HR-kalan toimipisteen piha- ja ranta-alueen sekä laiturin kunnostamiseen matkailukäyttöön sopivaksi. Lisäksi vuonna 2007 hankittuun 12-paikkaiseen kalastusveneeseen matkailijoita varten hankittaviin turvallisuusvälineisiin haettiin tukirahoitusta.

 - Yrityksemme toiminta on laajentunut ja muotoutunut ajan saatossa. Kahvila Merituul perustettiin aikanaan, kun kalanjalostamon yhteydessä ei saanut enää myydä kalaa ilman erillisiä tiloja. Tuolloin syntyi idea rakentaa samalla pienimuotoinen kahvila, jossa on nykyisin kesäterassin kanssa 22 asiakaspaikkaa. Vaimoni Päivi on keskittynyt kahvilan pyörittämiseen ja minä kalastukseen sekä kalastusmatkailun järjestämiseen, kertoo Hannu Rehelmä yrityksestään.

 Yrityksen sijainti aivan Olkiluodon kupeessa on taannut asiakasvirran pysymisen tasaisena. Myös yhteistyö Eurajoen kunnan kanssa on turvannut yrityksen toimintaa, sillä yhteistyössä kunnan kanssa HR-kala tekee nykyisin sopimuksesta myös kuljetuksia Kaunissaareen.

Luottavaisina tulevaisuuteen

Kaikki kolme yrittäjää katsovat luottavaisin mielin tulevaisuuteen, sillä ainakaan vielä he eivät ole huomanneet taantuman vaikuttavan toimintaansa. Pieni jännitys on jokaisella hankkeensa tiimoilta, sillä TE-keskuksen päätöstä ei kukaan heistä ole vielä saanut. Yrittäjät ovat siitä huolimatta nauttineet yrittäjyyden mukanaan tuomasta vapaudesta, vaikka toki yrittäjyys tuo mukanaan myös rutkasti paperitöitä ja vastuuta.

Saarikon Jennin työpäivä on hyvin erilainen kuin aikaisemmassa työpaikassa. Hän nauttiikin työn erilaisuudesta verrattuna aikaisemman työpaikan eli sairaalan hektisyyteen ja ainaiseen kiireeseen.

 - Nyt saan viettää tunnin verran yhden asiakkaan kanssa. Kyllä tämä toki vielä näin aluksi on sellaista yrittäjäelämän opettelua, pohtii Jenni yrittäjyyden eri puolia.

Vajaan kuuden tuhannen asukkaan Eurajoella on viime vuonna käynnistynyt kolmen eri yrityksen investointihankkeet matkailu- ja kalatalous-, hieronta- ja hoitopalvelu- sekä ravitsemustoiminnan toimialoilla. Hankkeiden takaa löytyy kolme eri yrittäjää, joista kaksi on aloittelevia yrittäjiä ja yksi jo pidemmän yrittäjätaustan omaava.