Aktiivisen Pohjois-Satakunta ry:n hallituksen edustajista, henkilökunnasta ja  Satakunnan TE-keskuksen edustajasta koostuneen ryhmämme matkan tavoitteeksi oli asetettu  tutustuminen uusiin toimintaryhmäkuvioihin alueilla, joille ei varsinaisesti  omaa yhteistyötä ole ollut käynnissä hankemuodossa. Matkan kohteiksi valikoitui kaksi toimintaryhmäaluetta Keski-Euroopasta kahden eri kulttuurin ja kielen edustajaa Tsekkien ja Itävallan muodossa.

Molemmat vierailualueet olivat aktiivislaisille jo toimintaryhmätyöstä tuttuja. Tsekin maatalousministeriö oli järjestänyt syksyllä 2008 seminaarin, jossa Krista oli käynyt pääpuhujana ja Weinviertelin alueelta tuttu toimija oli jo 2004 vuodesta alkaen ollut yhteyksissä Kristan kanssa, joten hieman yhteisiä taustoja alueiden suuntaan oli jo valmiina.

Tsekkiläisen melko tukevan  ja taatusti ”tielläpitävän” ruoan kanssa pääsimme heti tutuiksi  První Novoměstský – ravintolassa ja tämän jälkeen pääsimme pikaisen majoittautumisen jälkeen tutustumaan vanhaan kaupunkiin  ja Prahan keskustaan Emil:in johdolla.  Kiipesimme Kaarlensillan  ja vanhan päätorin kautta vierailemaan viehättävään Prahan linnan alueeseen, jossa aurinkoinen ja lämmin sää huipensi vielä mahtavat maisemaelämykset Prahan punaisia tiilikattoja ihastellessa.


Matkaan päästiin aamuyöllä 15.04.2009 jämijärveläisen tilataksin kyydissä reitiltä Jämijärvi- Kankaanpää- Lavia – Kiikoinen – Sastamalan Häijää ja lentokentällekin jo kahdeksan nurkilla olimme Helsinki-Vantaalla  selvittämässä matkatavarat sisään.  Lentomme lähti yhdeksän jälkeen ja Prahan lentokentälle saavuimme turvallisesti hyvissä ajoin.

Isäntätoimintaryhmän LAG Servison koordinaattori Emil Machalek oli meitä vastassa Ruzynen lentokentällä ja siirryimme tilatakseilla hotellille jättämään matkalaukkumme säilytykseen hyvissä ajoin ennen puolta päivää. 

 

1240999825_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Prahan keskustassa olivat meneillään pääsiäisen maaseutumarkkinat, joissa esillä niin eläimiä kuin maaseudun tuotteitakin. 

1240999833_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Emil Machalek esitteli meille myös Prahan linna-alueen, jolta oli huikeat näkymät kaupungille.

Ihailtuamme Prahaa ylhäältä käsin alkoi aikataulumme näyttämään siltä, että hotellille ja yhteen Prahan vanhimmista panimoista (U Fleku) varattuun ruokailuumme olisi syytä  lähteä ennen illan pimentymistä.

Aivan hotellin vieressä sijainneessa U Flekussa osa seurueesta pääsi maistamaan ehkä Prahan todistetusti kauimmin tuotettua olutta  ja paikallinen muusikkopari innostui soittamaan meille  Oolannin  sota- kappaleen kuultuaan, että paikalla oli suomalaisiakin. Päivä oli kuitenkin ollut jo pitkä aamuyöllä matkan aloittaneille pohjoissatakuntalaisille, joten hotellihuoneen sänky vaikutti  iltakymmeneltä U Flekun kabareetakin houkuttelevammalta paikalta valtaosalle porukkaa. Ensimmäisen varsinaisen tutustumispäivän ohjelma oli torstaiaamuna alullansa jo klo 8.00, jolloin aamiaisen  piti olla nautittuna ja ryhmän valmiina Pohjois- ja Keski-Böömin kierrosta varten.

Tsekkien toimintaryhmän alueella pääsimme tutustumaan Leader-esiohjelmassa eli SAPARD:issa toteutettuihin hankkeisiin. Torstain aamupäivän vietimme esittäytyen ja keskustellen hankemahdollisuuksista. Saimme Servisolaisilta myös toimintaryhmäkirjat ja runsaasti esitteitä heidän alueestaan.
 
Toiminnanjohtaja Jan Bittner esittelee Servison toimintaryhmää.
Tilaisuudessa oli runsas edustus tsekkiläisiä eri hallinnon tasoilta paikalla aina maatalousministeriötä myöten. Ruokailimme varsin tukevasti Trebenicen kalastusmajalla, joka oli niin ikään hankekohteena kunnan yhteiseksi tapahtumakeskukseksi toteutettu. Ennen ruokailua tutustuimme myös Trebivlicen kotiseutumuseoon, joka oli koostettu paikallisen aatelisnaisen ja ”kansan ystävän” jäämistöistä.¨

1240999841_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Ekoefektin toimitusjohtaja kertoi pääasiallisesti lämmitykseen käytettävän hakkeen ja kivihiilen sekoitusta.

Vierailimme pellettilämmityslaitteita valmistavassa paikallisessa pienyrityksessä, joka oli saanut rahoitusta toimintansa kehittämiseen  sekä   tämän jälkeen pienen kylän yhteisellä pellettilämpökeskuksella.

Ohjelmaan mahtui myös käynti paikallisen, vuonna 2004 löydetyn viinilajikkeen rekonstruointitarhalle. Veronikaksi kastetusta viinilajikkeesta odotetaan paikallisen maaseutumatkailun kehittämisen yhtä kulmakiveä tulevaisuudessa. Servison toimintaryhmä-alueella on tuliperäistä maaperää ja viininviljelyyn optimaalinen kuiva mikroilmasto. Maaseutumatkailuun liittyen tutustuimme erityisesti metsästysmatkailuun erikoistuneeseen maaseutuhotelliin, jota oli tuettu myös SAPARD-hankkeella. Maaseutumatkailuyrityksen omistaja  oli  myös suurmaanviljelijä, jolta saimme hyödyllistä tietoa paikalliseen maatalousyritystoimintaan liittyen.

Hanketutustumismatkamme jatkui  mitä kauneimman sään suosiessa  halki Keski- ja Pohjois-Böömin vihreiden peltolaaksojen ja kukkivien omenapuiden  koristamien kukkuloiden lomitse. Böömiä luonnehtivat valtavat ekstensiivisesti tehoviljellyt peltoalueet.

Svetecin kunnantalolla meille tarjottiin paikallisen leipomon mahtavat  leivoskahvit  valokuvanäyttelyn ja viiniesittelyn  jatkaessa ohjelmaa. Itse kaupungintalo oli rekonstruoitu huonokuntoisesta luostarin siipirakennuksesta  erittäin edustavasti. Emilin johdolla   päädyimmen  myös tutustumaanEuroopan suurimman avolouhoksen  maisemointi- ja metsitysprojektiin. Svetec:in kunnan alueelta on kaivettu kivihiiltä jo viitisenkymmentä vuotta  ja louhostoiminnan lasketaan jatkuvan vielä kymmeniä vuosia.  Maisemointiprojekti  on mittasuhteiltaan valtava, kuten itse  louhostoimintakin luonnollisesti. 

Illalla vieraanvaraiset tsekit tarjosivat meille vielä aterian kalastusmajallaan ja  allekirjoitimme alustavan aiesopimuksen yhteistyöstä LAG Servison kanssa.  Hotellille pääsimme jälleen myöhään illalla ja hyvästelimme oppaamme Emilin, jonka kanssa yhteistyö jatkuu aluekehityksen tiimoilta.

Perjantaiaamuna edessämme oli siirtyminen Ala-Itävaltaan LAG Weinviertel Ost:in alueelle. Lähdimme noin kello kahdeksalta Prahasta, jossa säätilakin oli vaihtumassa sateisemmaksi. Matkan ainoat sadekuurot jäivät kuitenkin linja-autossa istuttuina koettuina nopeasti selän taakse suunnattuamme kohti Brnota ja Jihlavan kaupunkeja. Itäisen moottoritien kunto kieli vielä jotakin rautaesiripun aikaisista huonosti toteutetuista sosialismin ajan  julkisista töistä, sillä tien kunto oli ystävällisestikin todeten varsin koetteleva itävaltalaisen autonkuljettajamme  ja  kyydissä olleiden mielestä. Jihlavassa poistuimme moottoritieltä ja mutkittelimme pientä  maaseututietä pitkin Haten rajanylityspaikalle, jossa saimme nähdä vilauksen amerikkalaistyyppisestä peliluola- ja kasinoalueesta ennen Itävallan puolelle siirtymistä.

Saavuimme Weinviertelin toimintaryhmätapaamiseen hivenen myöhästyneenä, koska rekkaliikenne Jihlavan tiellä oli ollut melko vilkasta ja tämä oli matkantekoamme hidastanut. Gasthaus Bstehiin Wulfenshofenin kuntaan saavuttuamme pääsimme tutustumaan paikallisen toimintaryhmän edustajiin Sophieen ja Johannekseen. Muutimme vierailun aikataulua ja aloitimme heti ruokailulla. Nälkäiselle matkalaisjoukollemme tämä sopikin enemmän kuin erinomaisesti! Gasthaus Bstehin ruoat osoittautuivat herkullisiksi ja ruokailun yhteydessä omistaja maistatti  yrityksen omia viinejä. Ruokailun jälkeen ohjelmassamme olivat traktoriajelu Kellergassenin viinikylän raitilla. Pistäydyimme vanhassa museokellarissa ja kiertoajelun aikana paikallinen peuralaumakin päätti tutustua meihin. 

Kellergassenista siirryimme Buschbergenin luonnonpuistoalueelle, jossa meille oli järjestetty opastus ja frisbeegolf-esitys. Patikoimme lyhyttä reittiä myöten luonnonpuiston korkeimmalle kohdalle , josta kartan avulla meille paikallistettiin Slovakian, Tsekin ja Wienin sijainnit ja meille kerrottiin luonnonpuiston hankkeista.

Viimeisenä hankekohteenamme tutustuimme matkailuviinitilan yrityshankkeeseen, jossa toimelias nuoripari pyöritti viinintuotanto- konferenssi- , ravintola- ja matkailutoimintaa. Paikallisen toimintaryhmän mukaan  Weinviertelin alueella on runsaasti matkailutoimintaa, sillä alue on vain tunnin ajomatkan päässä Wienistä ja tämän vuoksi suosittu maaseutumatkailualue. Nuoren emännän viinitilaesittelyn päätteeksi siirryimme ruokailemaan tilan ravintolaan  ja maistelemaan tilan isännän valmistamaa ruokaa.  Valitettavasti emme ehtineet aikataulun puitteissa syödä koko ateriaa, koska aikataulun viivästymisen vuoksi linja-autokuljettajamme päivä oli pidentymässä laittomaksi ja meidän piti lähteä kohti Wieniä ennen kuin hänen ajoaikansa menisi umpeen. Weinvierteliläisten hallituksen puheenjohtajalta Karl:ilta saimme muistoksi  viinikellarien avainten lukkotaulut symbolisoimaan yhteistyötä  ja runsain määrin matkailuesitemateriaaleja. Weinvierteliläiset lupasivat tulla vierailemaan alueellamme ja  yhdessä mietimme jo myös  tulevia hankeaihioita.

Matkamme jatkui Weinviertelistä hyvästelyjen jälkeen kohti  Wieniä , johon saavuimme iltayhdeksän maissa. Ryhmämme oli jo kolmen pitkän päivän jälkeen melko uupunutta ja suurin osa päätyi yöpuulle huoneiden jaon jälkeen.

Lauantaina  vietimme ensimmäisen  vapaamman päivän  ja ohjelmassa oli tutustuminen Wienin keskustaan ja nähtävyyksiin. Kello 13.00 meillä oli yhteisruokailu ja tapaaminen Wienissä opiskelevan lahjakkaan muusikon Kirsi-Maj Katajamäen kanssa Wienin musiikkiyliopiston suunnassa. Kuulimme Kirsi-Maj:ilta  opiskelukuulumisia ja  kokemuksia elämästä Wienissä. Kirsi-Maj on toimintaryhmäalueemme tyttöjä ja  kotoisin Ikaalisista. Ruokailun  jälkeen ohjelma oli vapaamuotoisempaa ja useammaksi yksiköksi hajaantunut ryhmämme päätti poiketa vielä hotellilla ennen iltaa.

1240999857_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Aktiiivisen ryhmää Prahassa

Vierailuajankohdaksemme sovittu huhtikuun puoliväli osoittautui  nappiajankohdaksi.  Pääsimme seuraamaan myös paikallisia maanviljelijöitä tosi toimissa ja näkemään ”aitoa” maaseutua  , sillä kevätkylvöt olivat  vielä meneillään niin   Tsekeissä kuin  Itävallankin puolella.

Matkalla  oli monia tärkeitä anteja, joista voisi tärkeimpinä mainita niin  aktiivislaisten yhteishengen tiivistymisen kuin kansainvälisen verkottumisenkin lisäksi  uusiin toimintatapoihin  ja kulttuureihin tutustumisen. 

Toimintaryhmäkentällä on helpompi myös liikkua, kun näkee, että muuallakin  päin Eurooppaa painitaan samankaltaisten ongelmien ja toisaalta myös onnistuneiden ratkaisujen kanssa! Uusia monipuolisia ideoita matka varmasti jätti osallistujien mieliin odottamaan toteutusta ja toisaalta se herätti varmasti arvostamaan enemmän omaa toimintaa ja muita Euroopan maaseutualueita toimijoineen!

Krista Antila
Aktiivinen Pohjois-Satakunta
KV-koordinaattori