1240571443_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Satakuntalaiset kylä- ja asukasyhdistystoimijat sekä kuntien virkamiehet ja muut maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet ammensivat tietoa muun muassa kylien suunnittelu-, kaavoitus-, laajakaista- ja turvallisuusasioista Maaseutuverkostoyksikön ja Karhuseutu ry:n järjestämässä Kokonaisvaltainen kyläsuunnittelu –seminaarissa Porin Yliopistokeskuksella torstaina 23.4.2009.  Yhteensä seminaarissa oli kahdeksan erilaista luentoa koskien kylien ajankohtaisia ja tärkeiksi koettuja asioita.

- Seminaarin tavoitteena on kyläsuunnitteluroolin vahvistaminen ja uusien ideoiden löytäminen oman kylän kehittämiseen, kertoi järjestävän tahon, Karhuseutu ry:n, hankeaktivaattori Salme Ahtiainen syitä seminaarin järjestämiseen.

Maankäyttö ja kyläkaava-asiat kiinnostavat kyliä

Maankäytön suunnittelu on nykyisin ajankohtainen asia useilla satakuntalaisilla kylillä. Kylät haluavat vahvistaa kylänsä asemaa hyvällä maankäytön suunnittelulla, joka ottaa huomioon myös toiminnallisen kehittämisen.

Ympäristöministeriön yliarkkitehti Anne Jarva esitteli kyläkaavoituksen kehittämishanketta ja esimerkkejä pilottikohteista, jotka eivät kuitenkaan olleet satakuntalaisia.  Hankkeen tavoitteena on tiedon ja kokemusten vaihto kyläkaavoituksesta, maaseudun maankäytön suunnittelun ja rakentamisen

ohjauksen eri välineiden arviointi, rakentamista ohjaavan kyläyleiskaavan kehittäminen sekä kylien omaehtoisen kyläsuunnittelun ja kaavoituksen synergia. Lisäksi hankkeessa laaditaan esitteitä ja opas viranomaisille, kaavoittajille ja kylätoimijoille

Kokemäen Korkeaojan kylän kylätoimija Elina Uusiniitty kertoi heidän kylällään käytössä olevasta ”maalaisjärkikaavasta”. Korkeaojalla on tehty asukashankintaa jo 80-luvuta lähtien. Kyläkoulun loppumisuhka 2000-luvulla ajoi kyläläiset aktiiviseen kylän markkinointiin lehdissä ja messuilla. Tontit kartoitettiin maanomistajien ja kyläläisten toimesta sekä käytiin kaavoitusasioista vapaamuotoiset keskustelut kunnan kanssa. Korkeaojan kylällä onkin noussut 1990-luvultä 49 uutta taloa.

 

                                             
Satakuntalaisille mallia Rovaniemeltä

Rovaniemen kaupungin kyläasiainsihteeri Jaakko Leinonen kertoi, kuinka Rovaniemellä kyläsuunnitelmat ovat osana aluesuunnittelua. Leinonen esitteli erilaisia kyläsuunnitelmia. Hän kertoi Rovaniemellä toteutuneesta kolmen vierekkäisen kylän yhteisestä kyläsuunnitelmasta. Kylistä Saarenkylässä on 9000 asukasta, Norvajärvellä 200 ja Oikaraisella 350.

- Tämän suunnitelman avulla pyritään selvittämään nouseeko pienten kylien tarpeet paremmin esille suuren imussa, löytyykö pienemmille kylille apua suuresta kaverista ja voidaanko palveluja, kuten investointeja katsoa yli kylärajojen, Leinonen summasi yhteissuunnitelmaa.

Leinonen esitteli myös Hirvaan kylän kyläsuunnitelmaa, joka on rakennettu siten, että ympäristö- ja jätevesiasiat ovat läpileikkaavana teemana. Hirvaan kylän suunnitelman avulla seurataan sitä, saadaanko toimintaan mukaan ympäristön kautta sellaisia, jotka muutoin eivät toimintoihin osallistu.

Leinonen esitteli myös Rovaniemen aluelautakuntamallia, jonka tarkoituksena on yhdistää alueen väestön asiantuntemus ja kaupungin työntekijöiden ammattitaito ja tuoda päätöksenteko mahdollisimman lähelle asukkaita.

Leinonen piti hyvin tärkeänä sitä, että kyläsuunnitelmien tekoon saadaan mukaan kunnan edustaja, jotta asiat menevät eteenpäin.  

Kunnan virkamiesten tulisi myös muistaa, että kyläläisiä ei saisi talkoituttaa hengiltä, Leinonen kommentoi.

Seminaarin ohjelma ja materiaalit löytyvät osoitteesta: http://www.maaseutu.fi/fi/index/maaseutuverkosto/ajankohtaisetkoulutukset.html