Maaseutualueiden asukkailla on mahdollisuus itse kehittää omaa elinympäristöään.  Yhteisöt, kuten erilaiset kyläyhdistykset ja seurat, tarjoavat oivan mahdollisuuden olla mukana vaikuttamassa oman asuinalueensa toimintaan ja viihtyvyyteen.  Porissa toimistoaan pitävä Karhuseutu ry on yksi Suomen 55 maaseudun kehittämisyhdistyksestä eli toimintaryhmästä, jonka tärkein tehtävä on ihmisten, yhteisöjen ja yritysten innostaminen oman toimintansa ja elinympäristönsä kehittämiseen.

Karhuseutu ry myöntää Leader-tukea erilaisille yhteisö- tai mikroyrityshankkeille Kokemäelle, Harjavaltaan, Nakkilaan, Ulvilaan, Noormarkkuun, Luvialle sekä Porin maaseutualueille. Leader-tuki koostuu EU:n, valtion ja alueen kuntien rahasta, minkä lisäksi hankkeen toteuttamiseen tarvitaan aina myös omia varoja.

-Karhuseutu ry on myöntänyt tänä vuonna tähän mennessä LEADER-tukea kymmeneen hankkeeseen. Näiden hankkeiden kokonaiskustannukset ovat yli 660 000 euroa. Tukea näille hankkeille on myönnetty reippaat 240 000 euroa, kertoo Karhuseutu ry:n hankeaktivaattori Salme Ahtiainen.

 

Yhdistykset kehittävät asuinalueitaan monipuolisesti

Nyt myönnetyistä tuista viisi on myönnetty erilaisille yhdistyksille, neljä on yritystukia sekä lisäksi on tuettu Ulvilan kaupunkia esiselvityshankkeessa, jossa tehdään suunnitelma Paluksen alueen maisemoinnista ja sen käyttömuodoista yhdessä kylän toimijoiden kanssa. Tämän esiselvityshankkeen hyväksymisen perusteena korostettiin erityisesti hankkeen pilottimerkitystä.

Nakkilassa Ruskilan koulun tuki ry huolehtii talviaikaan Ruskilan koulun kaukalon jäädyttämisestä sekä huoltamisesta. Kesällä kaukalo on käytössä erilaisten palloilulajien pelaamispaikkana. Kaukalon vanhat laidat jäivät aiemman rakentamisen ulkopuolelle, ja niiden turvallinen kiinnittäminen asfalttiin on mahdotonta. Lisäksi nykyisten laitojen kunto on erittäin huono. Hankkeessa tullaan uusimaan kaukalon laidat, jotta kaukalo olisi kaikin puolin turvallisempi ja monipuolisempi paikka harrastaa. Lisäksi kaukalolle hankitaan äänentoistolaitteet, jotta erilaisten tilaisuuksien järjestäminen alueella olisi mahdollista.

Kokemäenjoen Veneilijät ry sai Karhuseudulta myönteisen rahoituspäätöksen hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää Kokemäenjoen mahdollisuuksia matkailu- ja virkistyskäytössä ja lisätä alueen vetovoimaisuutta. Kokemäenjoki omaa mahtavan potentiaalin harrastus- ja virkistyskäyttöön. Usein on kuitenkin niin, että kokemattomille vesille liikkujille kynnys lähteä veneilemään joelle on suuri, osaksi joen vaarallisten paikkojen ja osaksi puutteellisen opastuksen vuoksi. Kokeneemmatkin veneilijät joutuvat painimaan samaisten ongelmien kanssa. Kokemäenjoen alueelta puuttuu myös joen virkistyskäyttöön liittyvä, ajantasainen kartta.

Turvallisuutta parannetaan poistamalla pahimpia isoja kiviä joesta ja laajentamalla kivien merkitsemistä. Lisäksi hankkeella on tarkoitus ostaa oikeudet laajaan karttaan, josta pystyy netissä tulostamaan itselleen tarvittavan osuuden. 

Viasveden V.P.K. ry:n hakema kehittämishanke, sisältää kylätalon eli Mäntypirtin peruskorjauksen, varaston rakentamisen ja kylän jääkiekkokaukalon uudistamisen. Samalla rakennetaan päärakennuksen viereen varastokoppi, jolloin sisätilojen käyttö helpottuu. Tavoitteena on varmistaa kyläyhdistyksen tulevaisuuden toimintaedellytykset ja parantaa tilojen käyttöä.

Harjavallan JYMY ry:n hyväksytyssä hankkeessa tavoitteena on parantaa laskettelurinteen turvallisuutta siirtämällä rinteen hyppyrit ja boxit hissilinjan oikealle puolelle. Siirron vuoksi pikkuhissi on uusittava käytännöllisempään sompahissiin. Lisäksi peruskorjataan hiihtokeskuksen kahviorakennus. 

Vanhankylän Sosiaalidemokraatit ry:n työväentalon kunnostushankkeessa asennetaan liikuntarajoitteisten kulkua helpottava ramppi, parannetaan talon lämmitysmahdollisuuksia ilmalämpöpumpun asentamisella ja tulisijan palauttamisella sekä kunnostetaan keittiö paremmin juhlakäyttöön sopivaksi.

Yritystuilla laatukoulutusta, työtoimintahalli, maneesi ja sprinklerijärjestelmä

Noormarkussa vuodesta 1989 toiminut Hopeaharjun Palvelukoti Oy on yksityinen perheyritys. Yritys tarjoaa ympärivuorokautista asumispalvelua, hoitoa ja kuntoutusta riippumatta asukkaan sairaudesta, iästä tai kotipaikasta. Kehittämishankkeen tarkoituksena on saattaa nykyinen laatujärjestelmä nykypäivän ja erityisesti tulevaisuuden vaatimusten tasolle. Lisäksi toisella hankkeella rakennetaan työtoimintahalli, jossa asukkaat voivat harjoittaa työ- ja muuta kuntouttavaa toimintaa.

Kokemäellä toimiva Anttilan noutotila viljelee puutarhatuotteita sekä vuokraa tuotanto-, varasto- ja majoitustiloja. Anttilan noutotilan hankkeessa majoitustiloihin asennetaan sprinklerijärjestelmä, jotta majoituskapasiteetti saadaan tehokkaasti käyttöön.

Ulvilan Kullaalla toimiva tmi Ratsutalli Cruise tarjoaa ratsastustunteja ja – leirejä sekä aikuisille että lapsille. Ratsutallille rakennetaan Leader-hankkeella maneesi, jotta tuntitarjonta voidaan järjestää monipuolisena ympäri vuoden. Lisäksi hankitaan estekalusto ja aitauksia turvallisuuden ja viihtyisyyden lisäämiseksi.

Erilaisiin yritys- tai yhteisöhankkeisiin voi hakea rahoitusta ympäri vuoden.  Hankehaku on jatkuva ja hallitus kokoontuu kerran kuukaudessa päättämään asioista.