1247550623_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Matkalle osallistuneet yhteiskuvassa

Karhuseudun kv-koordinaattori Jaana Mälkki lähestyi talvella eurooppalaisia toimintaryhmiä lähettämällä heille talvisia valokuvia, kv-esittelyvideon ja partnerihakukoosteen. Työ tuotti hedelmää, kun Itävallan Steirische Eisenstrasse -ryhmästä Gerfried Tiffner ilmoitti kiinnostuksensa ruukkiyhteistyöhön. Tämän toimintaryhmän alueella on satojen vuosien historia louhinnalla ja ruukkitoiminnalla.

 

Jaana tapasi Tiffnerin Levin kansainvälisessä seminaarissa maaliskuussa. Hyvien hiihtoretkien ja yhteistyöneuvottelun jälkeen he sopivat Karhuseudun vierailusta Itävallassa teemoina ruukit ja ulkoiluaktiiviteettiyhdistykset.

Harjavallan Latu ja Polku oli ilmoittanut kiinnostuksensa Itävaltaa kohtaan jo noin vuosi sitten. Myös Leineperi on ollut mukana kansainvälisissä hankkeissa aikaisemminkin muun muassa Käsityö Maailmalle  ‐hankkeen aikana.

-     Mukaan matkalle Steiermark -osavaltioon lähti siis kahden eri alan edustajia, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälisestä yhteistyöstä ja Leader ‐projektista heidän kanssaan. Tavoitteena oli tavata molempien tahojen edustajia, jotka tulevat olemaan mukana mahdollisissa yhteisissä hankkeissa sekä nähdä heidän toimintaansa ja tuoda uusia ideoita yhdistyksien omaan toimintaan, kertoo Mälkki vierailun tavoitteita.

 

1247550523_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vierailukohteena Steiermark

Vierailuosavaltio Steiermarkia kutsutaan usein "Itävallan vihreäksi sydämeksi", sillä noin 60 prosenttia sen pinta‐alasta on metsää. Steiermark on alppiseutua, jossa on runsaasti mineraaliesiintymiä (rautaa, grafiittia, ruskohiiltä). Osavaltiossa on myös paljon maanviljelyä, viinin‐ ja hedelmäviljelyä sekä rauta‐ ja puuteollisuutta. Steiermarkissa asuu yli 1,2 miljoonaa asukasta.

Steiermarkin alueella toimii 19 toimintaryhmää. Matkan aikana tutustuttiin Steirische Eisenstrasse toimintaryhmään ja muutamaan heidän Leader –rahoitteiseen hankkeeseensa. Toimintaryhmän hallitukseen kuuluu 24 jäsentä, joiden päätehtävänä on hyväksyä Leader ‐hankkeita. Hankkeita voivat hakea kunnat, yhdistykset, järjestöt, turistiorganisaatiot ja pienyritykset. Tällä ohjelmakaudella toimintaryhmällä on hallintorahaa budjetoitu 1,1 miljoona euroa. Leader-hankkeiden budjettia he eivät vielä tiedä, koska he hakevat rahat erikseen hankekohtaisesti Steiermarkin osavaltiosta. Steirische Eisenstsrasse – toimintaryhmä toivoo saavansa sieltä hankkeisiin rahoitusta noin 12‐15 miljoonaa euroa, josta EU‐rahan osuus on noin 20‐25 prosenttia. Hankkeiden budjetit vaihtelevat 10000 eurosta 3 miljoonaan.

Matkan aikana tutustuttiin kolmeen Leader –rahoitteeseen hankkeeseen: Radwerk IV- ruukkimuseoon, köysiratakiipeilyseinään vuorella ja Rautavuoreen, jossa oli Leader-hanke, jonka tavoitteena oli höyrymoottorin käyttöönotto ja  rakentaminen turistinähtävyydeksi.

Yksi matkan vierailukohteista oli Ramsaun Nordic Ski Center, jossa toimii muun muassa nuorten liikuntakeskus. Alueella on mäkihyppytornit, murtomaahiihtoladut (4 ja 6 km) sekä keskus, jossa on erilaista toimintaa, kuten seinäkiipeilyä. Murtomaahiihto ei ole suosittua Itävallassa. Isännillä olisikin mielenkiintoa tuoda suomalaisia keskukseen, jossa he voisivat luotsata pohjoismaalaisia talviurheilulajeja.

 

1247550542_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Yhteistyölle hyvät eväät

Matka oli tärkeä paitsi tutustumisessa Steiermarkiin ja sen toimijoihin, myös kontaktien solmimisessa tulevaa mahdollista yhteistyötä ajatellen. Matkan aikana keskusteltiinkin paljon yhteistyömahdollisuuksista.

-     Yhteistyömahdollisuuksia ja kiinnostusta todettiin olevan kalastuksen ja muun vesillä liikkumisen alueella, kuten kirkkovenesoudun ja melonnan ”hitaissa” vesissä, kertoo Mälkki

Liikunta‐ ja ulkoilumahdollisuuksien kartoittamista yhteisen hankkeen muodossa tullaan jatkamaan syksyllä Itävaltalaisten saapuessa vastavierailulle.

 

1247550511_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Matkan aikana valittiin myös alustavat tavoitteet ja toteutusvaihtoehdot yhteistyöhön.

-          Kutsuimme Itävaltalaiset vastavierailulle syksyllä, joten jäämme innolla odottamaan vierailua, ja sitä, että saamme esitellä omaa toimintaryhmäämme ja toimintojamme vastaavasti heille, kertoo Jaana.