1246861606_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pyhäjoen koulupiirin kyläyhdistyksen toiminta-alue sijaitsee Säkylän kunnassa. Kyläyhdistyksen toiminta-alue käsittää sekä Pyhäjoen että Korven kylien alueita. Ympärivuotisia asukkaita alueella on noin 500. Kesällä lukumäärä vielä lisääntyy reilusti, sillä Pyhäjokiseutu on suosittua vapaa-ajanaluetta.

Talkootoiminnalla on kylässä pitkät perinteet ja kylän kehittämistä on viety eteenpäin yhteistuumin. Tästä hyvänä esimerkkinä on muun muassa rantasaunan rakentaminen ja vuosittaiset suulitanssit. Kyläyhdistyksellä on Pyhäjärven rannalla Röhörannassa rantasauna, jota on myös mahdollista vuokrata yksityiseen käyttöön.

 

-       Kyläyhdistys järjestää erilaisia tapahtumia ja retkiä, kuten kylpylämatkoja sekä laskettelumatkoja ja kesäretkiä vuosittain eri kohteisiin. Kylätoiminnan perinteisiin on myös kuulunut jo vuosikymmeniä syksyisin järjestettävät lusikkajuoksut. Lusikkajuoksu on urheilumoniottelu, joka on suunnattu lähinnä lapsille ja nuorille, kertoo Pyhäjoen koulupiirin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Annikki Pihlava.

Pyhäjoki, virtaa eteenpäin –hanke edistyy hyvin

Kyläläisten aktiviteettien lisäämiseksi ja viihtyvyyden parantamiseksi viime vuoden alussa aloitettu Pyhäjoki, virtaa eteenpäin –hanke on edennyt mukavasti eteenpäin. Tällä hetkellä koulun ulkorakennuksen parissa ei talkootunteja säästetä, vaan useampi mies on lattian koolausten kimpussa. Tarkoituksena on saada ulkorakennus hyötykäyttöön. 

Tavoitteena on tarjota kaikenikäisille lisää toimintaa, varsinkin lapsille ja nuorille erilaisia peli-iltoja sekä aikuisille esimerkiksi pajutyökursseja. Lisäksi rakennusta tullaan valmiina hyödyntämään erilaisten tilaisuuksien järjestämisessä.

Toisessa vaiheessa rakennuksen takaosaan rakennetaan ulkoterassi, joka tuo lisätilaa. Tämän jälkeen siellä voidaan järjestää kesätanssit, joita on tähän asti järjestetty maatalojen suuleissa ja navetan vintillä vaatien aina paljon talkootunteja tavaroiden järjestelyn vuoksi. Koulun ulkorivistä saadaan vakinainen tila tilaisuuksien järjestämiseen.

-       Itse asiassa hankkeemme on jaettu kolmeen kohteeseen. Yksi kohteista on tämä koulun ulkorakennus, toinen on rantasauna ja kolmantena on maisemointi, Annikki kertoo.

Vuonna 1990 talkoovoimin rakennettu Röhörannan rantasauna ei enää täyttänyt nykyajan vaatimuksia, joten sen saneeraus oli välttämätön. Talven aikana saunalle asennettiinkin patasuihkut. Myös savupiippu on korjattu ja pellitetty sekä ilmalämpöpumppu on hankittu. Uuni ja jääkaappikin vaihdetaan energiaystävällisimmiksi.

-       Lauteetkin on jo uusittu. Ja maisemointia toki suoritetaan myös täällä Röhärannalla sekä rakennetaan laituri, summaa Annikki rantasaunan osuutta hankkeessa.   

Hankkeen varsinaiseen maisemointiosioon kuuluu jokirannan siistimistä, kukkaistutusten tekoa, mainoskylttien laatimista, juoksuradan kunnostamista sekä vanhan tervahaudan raivaamista esiin.

-  Korven kylään teimmekin jo katoksen, joka toimii ilmoitustauluna ja lasten koulubussipysäkkinä, kertoo Annikki.

 

Uskomattoman paljon ovat kyläläiset jo aikaiseksi saaneet. Talkootyötunteja on kertynyt runsaasti, mutta paljon tulee toki vielä kertymäänkin ja uusia talkoolaisia olisi kiva saada mukaan.   Palkintona talkootöistä ahkerat pyhäjokelaiset saavat sitten tanssia uudessa paikassa kesätanssinsa – toivottavasti jo ensi kesänä.