Horse Team Ketolan kävelytyskone viimeisteltiin kesällä maalaamalla.

Kokemäkeläinen ravitalli Horse Team Ketola on yksi uuden toimintakauden Leader-hanketoteuttajista. Hankkeen aikana hankittiin tallille katettu kuntoutuslaite. Kuntoutuslaite säästää työaikaa, sillä siinä saa kuusi hevosta yhtä aikaa ulkoilutettua. Laite on automatisoitu ja siinä on useita erilaisia ohjelmia.

-    Kuntoutuslaite on erittäin tärkeä osa ravitallin toimintaa, sillä laitteen avulla 40 prosenttia työstä siirtyy koneistetuksi. Lisäksi laite on tuonut jo pari uutta hevostakin talliin valmennettavaksi, kertoo ravivalmentaja Kauko Ketola.

Tyytyväinen hanketoteuttaja

 Muualla Euroopassa vastaava kuntoutuslaite on suosittu ja käytössä hevosvalmennuksessa laajastikin. Suomessa laite ei vielä ole kovin yleinen. Horse Team Ketolan kuntoutuslaite on lisäksi vielä katettu, mikä turvaa laitteen käytön ympäri vuoden. Laite on myös turvallinen toipuville hevosille, sillä vauhti on säädettävissä. Laite on erittäin hyvä lihaskunnon ylläpitämisessä sekä alku- ja loppuverryttelyjen tekemisessä.

Ketola on hyvin tyytyväinen hankkeeseensa, eikä ole kokenut hankkeen toteuttamista rankaksi.

-    Olin yllättynyt siitä, kuinka hyvin apua ja neuvontaa sai sekä ProAgrialta että Karhuseutu ry:ltä. Melkeinpä nykyisin harmittaa se, että en lähtenyt hanketta toteuttamaan jo aikaisemmin. Nyt olen jo suunnitellut seuraavaa hanketta, jossa rakennettaisiin pihattotalli, Kauko kertoo.

Maneeseista kehittämissuunnitelmiin 

Satakunnassa toimii viisi Leader-toimintaryhmää, jotkakannustavat maaseudun asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään uusia työpaikkoja ja yrityksiä. Horse Team Ketolan lisäksi monet muut hevosharrastajat ja -yrittäjät ovat oppineet hyödyntämään Leader-tukea erittäin hyvin, sillä Satakunnassa on toteutettu monia erilaisia hevosalaan liittyviä Leader-hankkeita vuosien varrella. 

Maneeseja on Leader-hankkeissa toteutettu monille eri yhdistyksille ja yrityksille. Hankkeissa on myös muun muassa remontoitu talleja, käynnistetty ratsastuskouluyrityksien toimintaa, tehty kanslia- ja wc-tiloja, rakennettu ja maalattu estekalustoa, tehty hevosille tarhoja sekä kunnostettu paikallisia raviratoja. Myös ratsastusterapian ja muun terapeuttisen toiminnan kehittäminen ja laajentaminen on saanut tukea. Lisäksi esimerkiksi Kokemäen raviradalle on laadittu kehittämissuunnitelma hevosurheilukeskuksen luomiseksi sekä raviradan nykyaikaistamiseksi. Kiukaisissa sitä vastoin on alkamassa hanke, jossa rakennetaan ja kunnostetaan hevosten valmennus- ja virkistyskäyttöön soveltuvia teitä ja paikkoja.

Kokonaisuudessaan hevosiin liittyvien hankkeiden kokonaiskustannukset ovat olleet miljoonan euron luokkaa. Julkista tukea nämä hankkeet ovat saaneet lähes 300 000 euroa.