Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry järjesti lokakuun alkupuolella hankeretken jäsenistölleen ja yhteistyökumppaneilleen. Päivän aikana tutustuttiin erilaisiin yritys- ja yhteisöhankkeisiin Jämijärvellä, Karviassa ja Parkanossa.


Hankeretken aluksi tutustuttiin Profil-Lista Oy:n toimintaan Jämijärven Suurimaalla.
Uudenlaista väliovivalmistusta

Ensimmäisenä esittelyssä oli Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy:n hanke Uudenlainen väliovivalmistus.  Tässä hankkeessa selvitetään uudentyyppisen väliovivalmistuksen aloittamisen edellytyksiä alueella. Selvityksen aikana etsitään yhteistyökumppaneita kotimaasta ja Euroopasta. Tavoitteena on verkosto, joka ulottuu suunnittelusta lopputuotteeseen ja logistiikkaan saakka. Toisena osana selvityksessä on idean esittely ja testaus jakelijoiden ja loppukäyttäjien parissa.
 
Uudentyyppinen väliovi rakennetaan profiilipinnoitetuista profiileista. Tämä valmistusmenetelmä on jo käytössä esimerkiksi Italiassa ja yleistyy nopeasti muissakin Etelä-Euroopan maissa. Suomessa on kuitenkin huomioitava paikalliset säädökset ja makutottumukset. 
 
 
Osallistujat saivat nauttia myös kuoroesityksestä.   
 
Estraditaide osaksi lasten, nuorten ja aikuisten musiikkikasvatusta
 
Hankkeessa tuotetaan kahden vuoden aikana yhteistyössä alueen muiden oppilaitosten kanssa musiikkiproduktioita. Nykyisin musiikkiopiston toiminta on lähinnä konserttitoimintaa. Hankkeen aikana toimintaa laajennetaan estraditaiteeseen.
 
Uusina elementteinä tuotettavissa produktioissa on musiikkiteatteria, tanssia, lavastusta, pukusuunnittelua sekä valo- ja äänisuunnittelua. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat ainakin Parkanon ja Ikaalisten kansalaisopistot, Pohjois-Satakunnan Alueopisto, koulujen musiikkiluokat ja LPPKY:n ammatilliset oppilaitokset. Lopputuloksena on esimerkiksi konsertteja/näyttämöshow -esityksiä, musiikkinäytelmiä, musikaaleja tai operettia/oopperaa.
Hankkeen yhtenä tavoitteena on lisätä alueen oppilaitosten vetovoimaa tarjoamalla monipuolisia ja mielenkiintoisia opiskelumahdollisuuksia.
 
Parkanon ja Kihniön kansallispuku tuotiin näytille ja kerrottiin sen valmistusvaiheista.
 
Parkanon ja Kihniön kansallispuku
 
Parkanon ja Kihniön kansallispuku hyväksyttiin vuonna 1984. Puvun on suunnitellut kuuluisa taiteilija Germund Paaer jo 1930 –luvulla. Pukuun kuuluu kymmenen osaa, jotka koottiin Kansallismuseosta ja Satakunnan museosta löytyneiden puvun osien perusteella. 
 
Hankkeessa valmistetaan Parkanon kansalaisopistolle mallipuku. Samalla kansalaisopiston opettajille siirretään pukuun ja sen valmistamiseen liittyvä tietotaito, jota he edelleen välittävät oppilaille. Tavoitteena on myös lisätä kiinnostusta ja arvostusta pukua kohtaan ja vahvistaa ihmisten omaa kulttuuriperintöä ja identiteettiä.
 
Hanke on kaksivuotinen ja sen aikana pidetään kaikille avoimia kursseja, joilla valmistetaan kansallispuku vaiheittain. Samalla valmistetaan rinnalla mallipukua, joka tulee näytteille johonkin yleiseen tilaan, kuten kirjastoon. Lisäksi järjestetään aiheeseen liittyviä luentoja. Hankkeen jälkeen kansallispukukurssi kuuluu kansalaisopiston opinto-ohjelmaan.
 
Perhehoitokoti Pihlajaviidan työpajassa tutustuttiin työpajan toimintaan ja tiloihin.
 
Hoitokodin työtoiminnan ja lämmitysjärjestelmän kehittäminen
 
Perhehoitokoti Pihlajaviita toimii Karvian Alkkiassa. Yritys on perustettu 1990 ja se on erikoistunut aikuisten kehitysvammaisten hoitoon. Tällä hetkellä asukkaita on kuusi ja lisäksi yrityksen työpajatoiminnassa käy muutama henkilö. Yrityksessä on omistajan lisäksi yksi ulkopuolinen työntekijä.
 
Hankkeessa muutetaan yrityksen lämmitysjärjestelmä nykyaikaiseksi kotimaista polttoainetta käyttäväksi. Nykyisin lämmityksessä käytetään sähköä ja vanhanaikaista puilla lämmitettävää kattilaa. Monista selvitetyistä vaihtoehdoista valittiin sellainen, jossa hoitokodin kattila uusitaan ja vanha kattila siirretään työpajaan. Lisäksi molempiin kattiloihin lisätään automatiikkaa ja turvallisuutta parantavia ratkaisuja. Polttoaineena käytetään jatkossa haketta ja turvetta.

Toisena osana hankkeessa on työpajatoiminnan kehittäminen. Asukkaille ja työpajassa käyville on jatkuvasti kehitettävä hyödyllistä ja kehittävää tekemistä. Asukkaat muun muassa osallistuvat polttoaineen hankintaan ja kuljetukseen. Tarkoituksena on laajentaa työpajatoimintaa merkittävästi ja palkata yksi henkilö vuoden ajaksi kehittämään ja käynnistämään toimintaa

 


Kantin kyläkoululla kuultiin koulun kv-hankkeen kulusta.
 
Esiselvitys Eurooppalaisten kyläkoulujen yhteistyöstä yrittäjyyskasvatuksessa
 
Kantin kyläkoulu Karviassa on ollut yhteistyökumppanina matkailuhankkeessa ja osallistunut myös joidenkin alueen kv-hankkeiden toimintaan.
 
Nyt koulu on lähdössä yhdessä vanhempainyhdistyksen, kyläläisten ja yrittäjäyhdistyksen kanssa kehittämään koulun yrittäjyyskasvatusta. Tavoitteena on löytää yhteistyökouluja muista EU-maista ja rakentaa niiden kanssa yrittäjyyspainotteinen verkosto.
 
Hankkeen aikana tutustutaan yhteistyökumppaneihin, perehdytään virtuaalioppimiseen ja opiskellaan englanninkieltä. Lisäksi hankkeessa tuotetaan koulutusmateriaalia.
 
Hankkeeseen sisältyy tutustumisvierailu Kyprokselle. Hankkeen aikana suunnitellaan yrittäjyyskasvatuksen toteutustapa ja muodot, jotka sitten toteutetaan hankkeen jälkeen.