Ruonan kylätalo on noussut pystyyn uskomattoman nopeasti.

Lapissa Ruonan kyläläiset menettivät kokoontumis- ja kirjastotilan kyläkoulun siirryttyä yksityisomistukseen. Aktiivinen kyläyhdistys ei jäänyt nuolemaan näppejään, vaan päätti ryhtyä isoon urakkaan ja rakentaa uuden, oman kylätalon kyläläisten kokoontumispaikaksi.

- Kyläyhdistys lähestyi kyläläisiä tiedustelemalla heidän mielipidettään kylätalon tarpeellisuudesta. Katsoimme kunnan mailta kaksi varteenotettavaa rakennuspaikkaa ja näistä järjestettiin äänestys. Voittaneesta ehdotuksesta solmittiin kunnan kanssa 50 vuoden vuokrasopimus, kertoo hankkeen yhteyshenkilö Ari Kuusela.

Yhteisellä kokoontumistilalla on suuri sosiaalinen merkitys kylän ikäihmisille, työssä käyville, nuorille ja lapsille. Kokoontumistilaa tarvitaan kohtaamispaikaksi, joka mahdollistaa vireän kylätoiminnan säilymisen ja kehittymisen. Myös aikaisemmin kyläkoululla ollut kirjastotila siirtynee uudelle kylätalolle.

 
Rakentaminen on tehty kyläläisten omin voimin
 

Ruonan kylältä löytyi useampi ammattitaitoinen kirvesmies. Näistä koottiin ryhmä ja sovittiin, että aina yksi heistä on paikalla talkoissa organisoimassa toimintaa.

- Tavaran ja työkalujen hankintaa on ollut paljon. Olemme pitäneet talkoita vähintään kahtena iltana viikossa ja paikalla on ollut enimmillään viitisentoista henkeä. Yleensä talkoissa on ollut noin 7-8 talkoolaisen ydinporukka. Mukana on ollut niin miehiä kuin naisiakin sekä myös paikallisia mökkiläisiä, kertoi rakennusvastaava ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Asko Laihonen.

Uskomattoman nopeasti kylätalo on talkoovoimin saatu nousemaan. Vanhemmat kirvesmiehet Pekka Laine, Pertti ja Rauno Nurminen ovat kantaneet vastuuta Asko Laihosen johdolla ja pitäneet huolen, että talo nousee reippaasti ja ammattitaidolla. Kylän naisväki on kukin vuorollaan huolehtinut talkoolaisten muonituksesta ja kahvituksesta.

- Ilman kylän ammattitaitoista väkeä hanke ei olisi onnistunut. Tiedossa oli, että am-mattitaitoa löytyy, mutta sitoutuminen ja innostuminen on yllättänyt kuitenkin positiivisesti, kertoo Kuusela.

Mökin harjakaisia vietetään marraskuun lopussa puurojuhlan merkeissä. Ensi syksyyn mennessä kylätalon pitäisi olla suunnitelmien mukaan jo valmis.

 - Ja kylätalon valmistumisen jälkeen hanke vielä jatkuu liiterin ja ulkohuussin rakentamisella, jatkaa Laihonen.