Pyhäjärviseutu ry on Leader-toimintaryhmä, jonka tärkein tehtävä on asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten innostaminen oman toimintansa ja elinympäristönsä kehittämiseen. Pyhäjärviseutu ry aktivoi, neuvoo, kehittää seutua ja rahoittaa hankkeita. Toimialueeseen kuuluvat Eura, Köyliö ja Säkylä.

Pyhäjärviseutu ry:n LEADER-tukea haki vuoden 2009 aikana yhteensä 17 tahoa, joista seitsemän oli yrityksiä ja kymmenen yhdistyksiä. Yhteensä tukea myönnettiin 223 000 euroa ja hankkeiden kokonaiskustannukset nousivat noin 332 000 euroon. Osa hakemuksista hylättiin ja osa on käsittelyssä. Keskimääräinen myönnetty tuki oli 67 %. Koko ohjelmakaudella 2007-2011 tähän mennessä puollettujen hankkeiden kokonaiskustannukset ovat  1,7 miljoonaa euroa, josta julkinen tuki on 1,2 miljoonaa euroa, ts. 70 %.

Yrityshankkeita käynnistynyt viisi

Yritysten kehittämis- ja käynnistystukien avulla on säilytetty entisiä ja luotu uusia työpaikkoja ja yritysten osaaminen on lisääntynyt yrittäjien kouluttautumisen kautta. Tukea on myönnetty myös tuotekehitykseen, kone- ja laiteinvestointeihin sekä toimitilojen laajennuksiin ja majoitustilojen rakentamiseen. Yritystukia saaneiden yritysten liikevaihdot ovat kasvussa.

Yhteisöllisiä hankkeita käynnistynyt seitsemän

Yhteisöjen hankkeita Pyhäjärviseutu ry:n hallitus hyväksyi kaikkiaan seitsemän.
Ahventa verkkoon – hankkeessa Pyhäjärvi-instituutti aktivoi kesäasukkaita vapaa-ajankalastukseen.

Talousvalmentaja- hankkeessa Pyhäjärviseudun yrittäjäyhdistysten jäsenyrityksille tulee mahdollisuus saada ammattimaista ohjausta talous- ja tulossuunnitteluun vuoden 2010 aikana.

Haja-asutusalueiden jätevesihuoltosuunnitelmat laaditaan Pyhäjärviseudun ympäristötoimiston luotsaamassa hankkeessa koko Pyhäjärviseudulle.

Vuorenmaan seuratalo vauvasta vaariin –hankkeessa seuratalo kunnostetaan ja remontoidaan entistä toimivammaksi ja tilojen käyttö monipuolistuu.

Eurassa aloittaa toimintansa Nuorten työpaja, jonka kone- ja laitehankintoihin myönnettiin tukea.

Leader-Asiamies- hankkeessa Suomen kylätoiminta ry palkkaa valtakunnalliseen hankkeeseen Leader-asiamiehen hoitamaan toimintaryhmien edunvalvontaa ja tekemään Leader-toimintaa entistä tunnetummaksi. Hanketta rahoittavat kaikki Suomen 55 Leader-toimintaryhmää.

Kylien kansainvälistymispolku -hankkeessa Ravakka ja Pyhäjärviseutu ry kannustavat alueen toimijoita yhteistuumin kansainväliseen yhteistyöhön.

Vuodelle 2010 vielä noin 350 000 euroa

Vuoden 2010 määrärahoista on jäljellä noin 350 000 euroa julkista tukea.  Erilaisiin yritys- tai yhteisöhankkeisiin voi siis hakea rahoitusta myös tänä vuonna.  Hankehaku on jatkuva ja hallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa.