Kehittämisyhdistys Pyhäjärviseutu ry on ensimmäistä kertaa valinnut Vuoden parhaan Leader-hankkeen. Vuonna 2009 päättyneiden yhdeksän hankkeen joukosta hallitus valitsi parhaaksi Tuulimyllyn Puhaltajat ry:n toteuttaman ”Puhaltamalla Paras” -hankkeen. Hanke julkistettiin ja palkittiin Pyhäjärviseutu ry:n vuosikokouksessa Kiukaisissa keskiviikkona 17.3.2010. Puhaltamalla Paras osallistuu tänä vuonna myös Valtakunnalliseen Vuoden Paras Leader-hanke -kilpailuun.

Hankkeessa perustettiin kesäsoittokunta, joka aloitti toimintansa kesällä 2008. Vuoden 2009 keväällä käynnistyi Puhallinorkesterikoulu ja viime syksynä aloitti toimintansa uusi alkeispuhallinorkesteri. Tuulimyllyn Puhaltajien ”Tuulivoimaa” -levy äänitettiin viime vuoden keväällä ja julkaistiin syksyllä.
Pyhäjärviseutu ry:n hallitus toteaa, että hanke täytti mitä parhaimmalla tavalla Pyhäjärviseudun Leader –ohjelman tavoitteet. Se oli Leader –ohjelman nimen mukaisesti tyvestä puuhun, toisin sanoen asukkaiden ja nuorten itsensä suunnittelema. Nuoret soittajat saivat tutustua työelämään harrastuksen parissa. Puhallinorkesterikoulun soitinesittelyt tavoittivat noin 800 lasta ja nuorta kolmella eri paikkakunnalla. Hanke loi kesätyöpaikan 25 nuorelle soittajalle ja kahdelle orkesterinjohtajalle. Kesäsoittokunnan ja alkeispuhallinmusiikkikoulun ansiosta Tullimyllyn Puhaltajat ovat saaneet paljon uusia soittajia.
Tuloksista nauttineet tuhannet ihmiset

Hanke sai paljon myönteistä julkisuutta niin Pyhäjärviseudulla kuin sen ulkopuolellakin. Kesäsoittokunta esiintyi 22 eri kertaa kahdeksalla eri paikkakunnalla. Kesäsoittokunnan esiintymisiä kävi kuuntelemassa arviolta 2500 kuulijaa. Tämän lisäksi Tuulimyllyn Puhaltajat on konsertoinut paljon ulkomaillakin. ”Tuulivoimaa” -CD-levyn ansiosta musiikkia voi kuunnella muuallakin kuin konserteissa. CD-levyn äänitykseen osallistui sata nuorta ja levyn julkistamisen tiimoilta järjestettyä konserttikiertuetta kävi kuuntelemassa noin 700 puhallinmusiikin ystävää.
Ansiokkaan ja onnistuneen toiminnan lisäksi hanke oli vieläpä erinomaisesti hallinnoitu. Vaikka hankkeen työryhmän jäsenet yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Tupala, hankkeen vetäjä Eeva-Maija Talasma ja kapellimestari Jouni Auramo eivät ole Leader-hankkeiden konkareita, ei edes maaseutuviraston tarkastuksessa löydetty hankkeesta mitään huomautettavaa,” iloitsee Pyhäjärviseutu ry:n toiminnanjohtaja Marja Kares-Oksman.