Kansanedustaja Juha Korkeaoja (kesk) siirsi vastuun kouluverkkosuunnittelusta kunnille.

Seminaarisali täyttyi puheesta ja tunteista, kun kylä- ja kuntavaikuttajat kokoontuivat Porissa keskustelemaan kyläkouluista. SataKylät ry:n järjestämän seminaarin tarkoituksena oli koota kouluistaan huolestuneet kyläläiset sekä kuntien edustajat samaan tilaan keskustelemaan kouluverkon kohtalosta. Pienten koulujen lakkauttaminen koskettaa myös maakuntarajojen ulkopuolella. Seminaariin olikin saapunut aktiivista kuulijakuntaa myös Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan puolelta.

Avoimuutta säästölaskelmiin
Seminaarin aihepiiriin yleisöä johdatteli Turun yliopiston suunnittelija Sami Tantarimäki esittelemällä tutkimustaan kyläkoulujen lakkauttamisesta aiheutuneista säästöistä. Tantarimäen viesti niin kyläläisille kuin kuntapäättäjille oli selvä: keskustelua koulun lakkauttamisesta sekä säästölaskelmista tulee käydä avoimesti ja riittävän ajoissa, sillä kiistely kyläkoulujen kohtalosta ei pääty nuijan kopautukseen.

Varsinaisten säästöjen arviointi on vaikeaa. Hintalappu muodostuu monista yksittäisistä seikoista, myös sosiaalisista vaikutuksista, joiden vaikutukset havaitaan vasta vuosien jälkeen. Laskelmat täytyykin tehdä perustellusti. Tärkeintä on yksilöidä, mistä laskennallinen säästö koostuu sekä kertoa, mihin säästetty summa kunnassa sijoitetaan.
Valtiomies siirsi vastuun kunnille
Kyläkoulujen arjesta tilaisuudessa oli kertomassa useamman koulun henkilökunta. Karvian Kantin koulun oppilaiden vanhemmat eivät myy wc-paperia leirikoulujen rahoittamiseksi, vaan koululaiset keräävät itse varat erilaisin yritysyhteistyöhankkein, myyjäisin sekä pyörittämällä kyläkoulukahvilaa. Samalla lapset kasvavat yrittäjähenkisiksi tiimitoimijoiksi. Kielten oppiminenkin on tehty mielekkääksi erilaisin kansainvälisin hankkein. Ulvilan Kaasmarkun alaluokkalaiset taas opettelevat lukemaan ikioman aapisen turvin.
Kansanedustaja Juha Korkeaoja – kyläkoulun kasvatti itsekin- oli vakuuttunut pienten koulujen toimintatavoista. Kuitenkin paineet koulujen sulkemiseen ovat kunnissa kasvaneet muun muassa pienkoululisän poistumisen myötä. Vaikka yleisön joukosta kiivaasti peräänkuulutettiin eduskuntatasolla käytävää arvokeskustelua pienten koulujen kohtalosta, siirsi Korkeaoja vastuun kouluverkkoasiasta kunnille. Kansanedustajan mielestä valtion on vaikea ottaa osaa keskusteluun edes periaatteellisella tasolla.
Karvialle kymppi plus!
Seminaarin lopuksi pidettiin kyselytunti, jossa yleisö sai tentata kuntien virkamiehiä ja luottamushenkilöitä kouluasiasta. Vastaajia oli useista Satakunnan alueen kunnista, keskustelua käytiin niin yleisellä tasolla muun muassa kiinteistöjen käyttöasteesta kuin kuntakohtaisestikin. Raivokkaammin kouluverkkoa on jouduttu supistamaan Honkajoella sekä Säkylässä, missä lähes 50 oppilaan koulu päätettiin sulkea vain muutama kuukausi ilmoituksen jälkeen. Kehuja puolestaan sai Karvian kunta, missä valtuustoryhmät ovat yhdessä sitoutuneet säilyttämään kaikki kunnassa toimivat neljä kyläkoulua.