UPV Icehearts joukkue on uusien haasteiden edessä kolmannen toimintavuoden alkaessa, sillä tusinan 2.-4. luokkalaisen jääsydämen haaveissa siintää paikka salibandysarjassa. Icehearts-toiminnassa on silti kyse muustakin kuin urheilusta. Toimintamallin ytimessä ovat syrjäytymisuhan alla olevat lapset, joille päivittäinen selviytyminen koulunkäynnistä ja sosiaalisista tilanteista on ongelmallista. Icehearts antaa kokonaisvaltaista tukea lapsille ja heidän perheilleen niin koulunkäynnissä kuin vapaa-ajallakin. 

Ulvilan Icehearts-kasvattaja Jani Söderling on koonnut kouluvuoden aikana pojat yhteen 2-3 kertaa viikossa peliharjoituksiin, joissa eri lajeja on harjoiteltu yhdessä. Sen lisäksi kasvattaja on ollut päivittäin poikien tukena koulutyössä.
– Yhdessä toimimista on nyt harjoiteltu kolme vuotta ja homma alkaa sujua. Monelle on ollut vaikeinta opetella noudattamaan sääntöjä, ihan perusasioista on pitänyt lähteä liikkeelle, kertoo Söderling. 

Icehearts-kasvattaja Jani Söderling

Icehearts-kasvattaja Jani Söderlingin ohjauksessa yhteispeli sujuu jo koko joukkueelta niin pelikentillä kuin vapaa-ajallakin.

Joukkueen kesäleirillä sääntöjen ja käytöstapojen opettelu onnistuu poikien kanssa puuhatessa arkisissa tilanteissa ja Söderling yhdessä apuvalmentaja Jesse Jokelan kanssa pitää luontevasti kuria yllä. Jokela komentaa kiroilijan ruokajonon viimeiseksi nuhteiden kera ja tulella leikkiminen on ankarasti kielletty – paitsi valvotusti ja sammutusveden kera. Poikien melskatessa Söderling huokaisee ja toteaa, ettei kasvattajan työ ole aina iloista peuhaamista ollut.
– Alussa sitä välillä mietti, että mihin tässä on oikein tullut lähdettyä. Nyt asiat kuitenkin sujuvat hyvin, enkä vaihtaisi tätä hommaa mihinkään. Muutaman kerran jokunen poika on harjoituksista lähtenyt ovet paukkuen, mutta aina ne ovat seuraavalla kerralla tulleet iloisina takaisin, kertoo Söderling, joka vaihtoi kerralla elämänsä suuntaa jättäessään prosessityön tehtaassa alkaakseen Icehearts-kasvattajaksi. Nyt hänellä on tähtäimessä oppisopimuksella suoritettava lasten ja nuorten erityisohjaajan tutkinto.
– Nykyään ei enää tarvitse lähteä puoliväkisin töihin aamuisin. Olen ollut tähän päätökseeni erittäin tyytyväinen, hän iloitsee. 

Icehearts-toimintamalli on lähtöisin pääkaupunkiseudulta, mutta se on otettu hyvin vastaan myös Ulvilassa. Toiminta on saanut paljon kiitosta kouluilta ja kodeilta.
– Opettajat ovat kiitelleet, kun luokkatilanteet ovat rauhoittuneet ja poikien oppiminen sujuu paremmin, sanoo Söderling ja kertoo, että tällä tavoin kaikki oppilaat ovat pysyneet muiden tahdissa mukana – myös matematiikassa.

Yhteistyö joukkueen, koulun ja kodin välillä on tiivistä. Jääsydän-kasvattaja on viikoittain yhteydessä vanhempiin. Välillä kasvattaja on myös linkkinä kodin ja koulun välillä.
– Jos on tapahtunut jotain, voi olla helpompi soittaa minulle kuin opettajalle. Tieto niin hyvästä kuin pahasta käytöksestä kulkee, kun luottamus on kohdallaan, sanoo Jani Söderling.

 

Icehearts on toiminut ensimmäiset vuotensa Karhuseutu ry:n myöntämällä Leader-rahoituksella. Nyt jatkosta neuvotellaan Ulvilan kaupungin kanssa ja loppuvuodeksi rahoitus onkin jo löytynyt sosiaali- ja sivistystoimilta. Yhteistyötä viritellään myös yksityisten toimijoiden kanssa.
– Leader-rahoitus on ollut elinehto hankkeelle ja sen avulla koko toiminta saatiin alkuun.  Aiemmin suurkaupungeissa testattu Icehearts-toimintamalli sopii mainiosti myös pienemmille paikkakunnille. Tavoitteenamme on levittää toimintaa myös muualle Satakuntaan, kunhan Ulvilan toiminta saadaan varmalle pohjalle, kertoo hankkeen länsirannikolle tuonut Ulvilan Pesä-Veikkojen Jukka Marttala.

 

UPV Icehearts -hanke finaaliin

Leader-rahoitusta saanut UPV Icehearts on valittu Maaseutuverkoston Parhaat käytännöt 2010 -kilpailun finalistiksi. Parhaat käytännöt -kilpailun tarkoituksena on viestiä Suomen maaseudun kehittämisohjelmien puitteissa syntyneistä hyvistä käytännöistä ja levittää hyödyllisiä toimintamalleja eri puolille Suomea. Kilpailun voittajat julkistetaan 7.10. Helsingissä järjestettävässä Maaseutugaala 2010 -tilaisuudessa.

 

Leader-ohjelma

  • Leader-rahoituksen tarkoitus on tukea paikallista omaehtoista kehittämistyötä ja löytää sen kautta uusia ratkaisuja maaseudun asumiseen ja yrittämiseen.
  • Tukea yhdistyksille ja pienyrityksille toiminnan kehittämiseen ja investointeihin
  • Rahoitus tulee EU:lta, valtiolta ja kunnilta ja sitä myöntävät Suomessa 55 toimintaryhmää
  • Karhuseutu ry -toimintaryhmä toimii kuuden kunnan alueella: Harjavalta, Kokemäki, Luvia, Nakkila, Porin maaseutualueet ja Ulvila
  • Lisätietoja: www.karhuseutu.fi

(Artikkeli on julkaistu hieman lyhennettynä Satakunna Viikko -lehdessä 26.8.2010)