Toimintaryhmät Ravakka ja Pyhäjärviseutu järjestivät kolmen päivän opintomatkan pohjoiseen Itävaltaan kahden eri toimintaryhmän alueelle. Sekä Ravakan että Pyhäjärviseudun alueelta matkassa oli neljä matkalaista, joilla kaikilla oli takanaan kylä- ja yhdistystoimintaa ja/tai toimintaryhmän hallintoa yhdistävänä tekijänä.
 
Markkinointirenkaita paikallisen huipputuotteiden, perunan ja siiderin, ympärille
 
Sauwaldin alueen huipputuotteeksi on nostettu peruna, Sauwalderdäpfel. Leader-hankkeena oli suunniteltu paikallisten huippulaadukkaitten perunoitten markkinointi ja tuotekehitys. Muutkin alueen tuotteet oli nivottu suureksi markkinointirenkaaksi tämän huipputuotteen ympärille. Perunat olivat erityisesti St. Aegidin kylän erikoisuus, jossa markkinointi sujui lähiruokaperiaatteella alueen oppilaitoksiin, ravintoloihin ja kauppoihin. Paikallisen perunatilan isäntä, joka oli myös alueen pormestari, tuli perheineen vieraanvaraisesti illastamaan kanssamme paikalliseen ravintolaan.
 
Genussin alueen huipputuote puolestaan on alueen siideri, jonka ympärille on luotu laaja markkinointiverkosto. Heidän yrttiteesekoituksensa on sekin niin mainiota, että mielestäni sekin voisi olla huipputuote.
 
Matka taittuu pyöräillen, patikoiden tai veneellä
 
Sauwaldin alue tuntui satsaavan paljon matkailuun. Pääsimme näkemään Tonavan rannan toimivuuden myös pyöräilyreittinä. Hankerahoilla oli merkitty reitin viitoitukset ja joenylitykset sekä järjestetty ruokapaikkojen ja majoituspaikkojen yhteismarkkinointia. Tulevaisuudessa on suunnitteilla cabiini-hissi Tonavan rannasta vuoren päälle. Polkupyörät mukaan ja vapaalla takaisin alhaalla rannassa kiemurtelevalle pyörätielle!
 
Henkeäsalpaavissa maisemissa tallustelimme Leader-hankkeena rakennetulla luontopolulla puiden latvojen tasolla. Myös hotellihuoneet sijaisivat puiden latvoissa. Ensimmäisenä vuonna kävijämääräksi oli suunniteltu 20 000 turistia, mutta tulos olikin lähes 200 000. Hanke työllisti nyt useita paikallisia ihmisiä ja yrittäjiä. Pääsymaksutuloilla kustannetaan reitin henkilökunnan palkkoja ja rakenteiden huoltoa ja kunnostusta sekä edelleen kehittämistä.
 
Iltapäivän veneretkellä tutustuimme veneenrakentajaan, joka valmisti veneitä myös vuokrattavaksi. Venevalkama ja vesillelaskupaikka oli suunniteltu ja rakennettu hankerahoituksella. Alueelle oli koulutettu sivutoimisia venekuskeja, koska eihän noin suurta vuokravenettä voi kuka tahansa ajella jokilaivojen joukossa.
 
Naapuritoimintaryhmän alueella oli niin ikään komea luontopolku, joka oli rakennettu pujottelurinteen viereiseen metsään. Mäen päältä pääsi alas kesäkelkkarataa pitkin. Se vaikutti pelottavalta katsoa, mutta voin suositella ikään ja sukupuoleen katsomatta!
 
Itävallasta ideoita Pyhäjärviseudulle?
 
Tonavan rannalla oli kunnostettu linna kongressikeskukseksi ja mielenterveyskuntoutujien hoitokodiksi. Niin rakentajat kuin kongressikeskuksen työntekijätkin olivat mielenterveyskuntoutujia. Jopa alueen asukkaat ovat hyväksyneet tämän hoitopaikakseen, kun aikaisemmin lähdettiin häpeästä kauas kotoa. Myös kylältä on saatu järjestettyä kuntoutujille työpaikkoja.
 
Erilaisia vihanneslajikkeita ja niiden siemeniä tuottavan puutarhan viereen oli hankerahoilla rakennettu toimiva pienoismalli Tonavasta koskineen, voimalaitoksineen ja kaupunkeineen. Vastaava, opetustarkoituksiin käytettävä pienoismalli voisi hyvin olla toteutettavissa myös johonkin meidän puistoomme. Vesistönähän voisi olla vaikkapa Eurajoen vesistö.
 
Ehkäpä tutustumisemme poikii maittemme välille esim. nuorisovaihtoa. Itävaltalaisten tapa hoitaa hankerahoilla tiedottamista, markkinointia, suunnittelua, nettisivuja ja infran rakentamista on oppimisen arvoista. Thomas Müller piti erittäin tärkeänä ideoiden syntymistä paikallisista ihmisistä, koska silloin paikalliset ihmiset sitoutuvat niihin paremmin. Senhän me olemme myös täällä Suomessa huomanneet. Hyviä hankkeita voi myös suoraa kopioida, sillä olemme aivan eri markkina-alueella, emmekä vie toistemme asiakkaita. Thomasin selkeä englanninkieli helpotti asioiden ymmärtämistä, ja niinpä matkan jälkeen huomasi saaneensa melkoisen annoksen vierasta kieltä, koska unet tuntuivat vielä kotonakin tulevan englanninkielisinä.
 
 
Tero Viilto