Ylhäälllä vasemmalla Karhuseutu ry:n hankeaktivaattori Salme Ahtiainen vieressään UPV Iceheartsin hallituksen puheenjohtaja Jukka Marttala. Sohvalla istumassa Iceheartsin apukasvattaja Jesse Jokela vasemmalla ja kasvattaja Jani Söderling oikealla.

Yhteistoiminnan ja välittämisen arvoihin perustuva, Vantaalla vuonna 1996 kehitetty, Icehearts -toiminta käynnistyi Ulvilassa viime syksynä Karhuseutu ry:n ja Ulvilan kaupungin tukemana. UPV Icehearts on sosiaalinen urheiluseura, joka pyrkii ehkäisemään lasten syrjäytymistä ja huostaanottoja. Toimintaan valitaan mukaan sellaisia lapsia, jotka tarvitsevat erityistä tukea kasvussaan ja kehityksessään.

Ulvilassa toimii tällä hetkellä kaksi erillistä ryhmää, joista toinen Friitalan ja toinen Vanhankylän alueella. Nämä kaksi ryhmää muodostavat varsinaisen UPV Icehearts -joukkueen, kertoo UPV  Icehearts ry:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Marttala.

Friitalan ryhmässä on tällä hetkellä yhdeksän lasta. Näiden poikien koulutyön avustaminen aloitettiin maaliskuun alussa Friitalan ala-asteella. Kasvattajat suunnittelevat yhdessä poikien opettajien kanssa koulupäivien rytmin. Tällä kaikella on tarkoitus helpottaa niin jääsydänpoikien kuin muunkin luokan opiskelua.

Vanhankylän ryhmä koostuu viidestä vuonna 2002 syntyneestä päiväkotilapsesta. Tällä hetkellä ollaan aloittamassa lasten ja kasvattajien tutustumisvaihe.  Joukkueen toimintaan lapset pääsevät mukaan koulujen päätyttyä osallistumalla kesällä järjestettävään päivätoimintaan. Näin lapset ovat jo valmiiksi osa yhteisöä aloittaessaan syksyllä koulutiensä.

Kasvattajat lapsen apuna täysi-ikäisyyteen saakka

Iceheartsissa kasvattaja on tiiviisti mukana lapsen elämässä ja he auttavat lapsia mahdollisissa ongelmatilanteissa. Yhtä joukkuetta sitoudutaan Iceheartsissa valmentamaan 12 vuotta.

-  Kun pojat täyttävät 18 vuotta, he voivat päättää itse jatkosta. Pelaaminen joukkueessa ei maksa mitään. Myös varusteet ja muut kustannukset kuljetuksia myöten hoidetaan joukkueen puolesta, Marttala selvittää.

Iceheartsien toiminnan ydin on “kaikki pelaa”. Jokainen saa peliaikaa, ja jokaiselta myös odotetaan sitoutumista joukkueeseen. Vilttiketjussa ei istu kukaan. Kasvattajat pitävät huolen siitä, että harrastusta ei lopeteta muuten kuin yhteisen päätöksen jälkeen. Lopettamisen jälkeenkin kasvattajat seuraavat lapsen elämää ja ovat käytettävissä, jos lapsi tarvitsee apua.

Jokainen Icehearts -joukkueen juniori saa harjoitella ja pelata pitkään samojen turvallisten aikuisten tukemana. Lisäksi kasvattajat ottavat vastuun lasten kehityksestä ja kannustavat lapsia ja nuoria etsimään ja kokeilemaan liikunnallisia rajojaan. Tavoitteena on innoittaa lapsia ja nuoria liikkumaan läpi elämän. Icehearts -toiminnassa lapsia halutaan tukea kokonaisvaltaisesti. Yhteistyö ja ryhmätyö joukkueen sisällä sekä tiivis yhteistyö perheiden ja koulujen kanssa on tärkeää. 

UPV Icehearts Karhuseudun Vuoden hanke 2008 

Karhuseutu ry valitsee vuosittain saapuneiden hakemusten joukosta Vuoden hankkeen.   Palkittavan valinnassa painottuvat erilaiset kriteerit, kuten innovatiivisuus, hankkeen edunsaajat, hakijatahon sitoutuminen toteuttamiseen ja julkisuus.

Karhuseutu ry:n hallitus valitsi UPV Iceheartsin vuoden 2008 hankkeeksi. Iceheartsille annettiin tunnustusta siitä, että se synnyttää uusia toimintatapoja parantamaan nuorten hyvinvointia.

-   Hanke on oiva esimerkki kolmannen sektorin ja kaupungin välisestä sopimuksellisuudesta eli tavasta tuottaa yhteisesti palveluja. UPV Icehearts -toimijoiden vahvan sitoutumisen ansiosta Leader -hankkeella käynnistetylle toiminnalle on edellytykset jatkua hankkeen päätyttyäkin. Iceheartsin toimijat ovat lisäksi aktiivisesti tiedottaneet toiminnastaan ja toimintatapaa tullaan levittämään nykyisen toiminta-alueen ulkopuolelle koko Länsi-Suomen alueelle, kertoo Karhuseutu ry:n hankeaktivaattori Salme Ahtiainen Iceheartsin meriiteistä.