- yli sata Leader-hanketta käynnistyi vuoden aikana

Satakunnassa toimii viisi Leader-toimintaryhmää, jotka kannustavat maaseudun asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään uusia työpaikkoja ja yrityksiä.

 

Satakunnan toimintaryhmien myöntämän Leader-tuen avulla käynnistyi vuoden aikana yhteensä yli sata hanketta. Kaikki toimintaryhmät saivat sidottua täysimääräisesti koko kehyksensä vuosilta 2007-2008. Osa toimintaryhmistä sitoi myös jo osan 2009 varatusta kehyksestään.  Yhteensä tukea myönnettiin lähes 2,5 miljoonaa euroa ja hankkeiden kokonaiskustannukset nousivat yli 4,5 miljoonaan euroon.

 

Yrityshankkeita lähes 50

 

Yrityshankkeita käynnistyi koko Satakunnassa lähes 50. Tuen ansiosta syntyi uusia työpaikkoja, osaamista saatiin lisättyä ja uusia tuotteita on kehitteillä. Tuen avulla mikroyritykset rakensivat uusia toimitiloja ja laajensivat vanhoja sekä tekivät kone- ja laitehankintoja.  Yrityksille luotiin myös uusia toimintoja tasaamaan kausivaihtelua sekä kehitettiin uusia tuotteita ja palveluita. Yritysten liikevaihdot ovat myös kasvaneet hankkeissa suoritettujen toimenpiteiden kautta.

 

Yhteisöllisiä hankkeita yli 60

 

Yhteisöjen hankkeita toimintaryhmien hallitukset hyväksyivät yli 60. Näillä hankkeilla haetaan maaseudulle esimerkiksi yhteistä tekemistä ja elämänlaatua. Maaseutua on kehitetty muun muassa kohentamalla yhteisiä tiloja, rakentamalla laitureita, kesäteatterin katsomoa ja leikkikenttiä, laatimalla vesistöjen kunnostussuunnitelmia sekä tallentamalla historiaa ja kuvia kyläläisten voimin. Lisäksi hankkeissa on etsitty uusia toimintamalleja, tehty erilaisia kehittämissuunnitelmia sekä muun muassa perustettu kesäsoittokunta ja puhallinmusiikkikoulu.

 

Vuodelle 2009 jäljellä 2 miljoonaa

 

Yhteensä toimintaryhmillä on jäljellä vuoden 2009 kehystä noin kaksi miljoonaa euroa.  Erilaisiin yritys- tai yhteisöhankkeisiin voi siis hakea rahoitusta myös tänä vuonna.  Hankehaku on jatkuva ja toimintaryhmien hallitukset kokoontuvat noin kerran kuukaudessa.