Keväällä aloitetun maakuntakyläkisan tulokset julkistettiin lauantaina 8.8. Maakunnallisilla kyläpäivillä Kankaanpään Venesjärvellä. Maakunnallisen kyläpäivän järjestelyistä vastasivat SataKylät ry ja viime vuoden voittajakylä Venesjärvi.

1249901138_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Venesjärven tanssilavalle oli kertynyt runsaasti väkeä nauttimaan Maakunnallisista kyläpäivistä sekä kuuntelemaan, mikä on Vuoden maakuntakylä 2009. Kyläpäivien ohjelma oli monipuolinen. Esko Myllymäki viihdytti yleisöä sahansoitollaan ja Kansalaisopiston viihdekuoro Tauno Wrangin ohjaamana laulullaan. Lisäksi Matti Palokangas kertoi pian julkaistavasta Venesjärven historiikistä. Puheenvuorot piti Pirjo Kotiranta Satakylät ry:stä, Sari Uoti Satakuntaliitosta, Vuoden 2008 Tiennäyttäjä Silja Saveljeff sekä Venesjärven kyläyhdistyksen viime vuoden puheenjohtaja Susanna Latvajärvi. Juontaja tilaisuudessa toimi Raimo Junnila.

Tilaisuudessa palkittiin Suomen Kylätoiminta ry:n ansiomerkeillä aktiivisia venesjärveläisiä kylätoimijoita. Pronssinen ansiomerkki myönnettiin Aarne Kootalle ja Olli Isoviitalle sekä hopeinen ansiomerkki Susanna Latvajärvelle ja Arno Koskelalle. Virallisen osuuden jälkeen alkoi ilmaiset kylätanssit, jossa orkesterina toimi Soikan Pelimannit.

1249901180_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Venesjärven tanssilavan pihapiirissä oli runsaasti myynnissä paikallisia käsityötuotteita. Tarjolla oli muun muassa nokipannukahvia ja muurinpohjalettuja. Tapahtuman kruunasi erittäin kaunis kesäilma.

Kiikoisten Jaarassa tarjolla aktiviteetteja kaiken ikäisille

1249901235_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Jaaralaiset kylätoimijat sekä Vuoden 2009 Maakuntakyläpalkinnon jakajat Pirjo Kotiranta (vas.) ja Sari Uoti (toinen vasemmalta).

Vuoden 2009 Maakuntakylä Jaara on reilun kahden sadan asukkaan kylä Kiikoisissa. Tuomariston mielestä Jaaran vahvuuksia oli ennen kaikkea perinteinen kylätoiminta, jossa otettiin huomioon eri-ikäiset kylän asukkaat. Lapsille oli rakennettu leikkikenttä ja nuorisolle oli ”nuokkari”, jossa voi harjoitella erilaisia kädentaitoja. Vuoden mittaan kylässä järjestettiin monenlaisia tapahtumia, kyläraitti pidettiin siistinä ja kulttuurihistoriaa vaalittiin muun muassa pitämällä työnäytöksiä vanhoista työtavoista. Toiminta oli suunnitelmallista ja avointa, mukaan pyrittiin saamaan niin kesäasukkaat kuin muiden kylien asukkaatkin.

Voittajakylä osallistuu myös Suomen kylätoiminta ry:n järjestämään valtakunnalliseen kyläkisaan.  Satakuntaliitto palkitsee maakuntakylän syksyn maakuntavaltuuston kokouksessaan 3 400 eurolla.

Tuomariston kiertämät kylät olivat Kukonharja Huittisista, Kauvatsa Kokemäeltä, Kiikoisten Jaara, Korvaluoma-Karhusaari Kankaanpäästä, Ämmälä Karviasta ja Porin Ahlainen.

Tuomaristoon kuuluivat Hanna Marva (pj) Satakuntaliitosta, Pirjo Kotiranta ja Antti Tanner SataKylät ry:stä sekä Minna Mikkola viime vuoden voittajakylästä Venesjärveltä. Tuomariston sihteerinä toimi Satakuntaliiton kyläasiamies Sari Uoti.