Yhteistoiminnan ja välittämisen arvoihin perustuva, Vantaalla kehitetty, Icehearts -toiminta käynnistyi Ulvilassa syksyllä 2008 Karhuseutu ry:n ja Ulvilan kaupungin tukemana. UPV Icehearts on sosiaalinen urheiluseura, joka pyrkii ehkäisemään lasten syrjäytymistä ja huostaanottoja. Toimintaan valitaan mukaan sellaisia lapsia, jotka tarvitsevat erityistä tukea kasvussaan ja kehityksessään.
 
– Yhdessä toimimista on nyt harjoiteltu muutama vuosi ja homma alkaa sujua. Monelle on ollut vaikeinta opetella noudattamaan sääntöjä. Ihan perusasioista on pitänyt lähteä liikkeelle heidän kanssaan, kertoo Icehearts-kasvattaja Jani Söderling.
 
Kasvattajat lapsen apuna täysi-ikäisyyteen saakka
Iceheartsissa kasvattaja on tiiviisti mukana lapsen elämässä ja he auttavat lapsia mahdollisissa ongelmatilanteissa. Yhtä joukkuetta sitoudutaan Iceheartsissa valmentamaan 12 vuotta.
 
-      Kun pojat täyttävät 18 vuotta, he voivat päättää itse jatkosta. Pelaaminen joukkueessa ei maksa mitään. Myös varusteet ja muut kustannukset kuljetuksia myöten hoidetaan joukkueen puolesta, UPV:n urheilutoimenjohtaja Jukka Marttala selvittää.
 
Iceheartsien toiminnan ydin on “kaikki pelaa”. Jokainen saa peliaikaa, ja jokaiselta myös odotetaan sitoutumista joukkueeseen. Vilttiketjussa ei istu kukaan. Kasvattajat pitävät huolen siitä, että harrastusta ei lopeteta muuten kuin yhteisen päätöksen jälkeen. Lopettamisen jälkeenkin kasvattajat seuraavat lapsen elämää ja ovat käytettävissä, jos lapsi tarvitsee apua.

Jokainen Icehearts -joukkueen juniori saa harjoitella ja pelata pitkään samojen turvallisten aikuisten tukemana. Lisäksi kasvattajat ottavat vastuun lasten kehityksestä ja kannustavat lapsia ja nuoria etsimään ja kokeilemaan liikunnallisia rajojaan. Tavoitteena on innoittaa lapsia ja nuoria liikkumaan läpi elämän. Icehearts -toiminnassa lapsia halutaan tukea kokonaisvaltaisesti. Yhteistyö ja ryhmätyö joukkueen sisällä sekä tiivis yhteistyö perheiden ja koulujen kanssa on tärkeää. 
 
-      UPV Icehearts on oiva esimerkki uudesta toimintamallista kolmannen sektorin sosiaalipalveluissa. Pilotilla on testattu suurkaupungissa toiminutta mallia maaseudulla. Toimintamalli on siirrettävissä helposti muille alueille. Syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja heidän vanhempiaan on pystytty tukemaan kokonaisvaltaisesti niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Icehearts kasvattajien myötä koululuokkien opiskelurauha on myös parantunut huomattavasti. Icehearts-lapset ovat saaneet mahdollisuuden oppia sosiaalisia taitoja ja saaneet kasvattajista pitkäjänteiseen kasvattamiseen sitoutuneita aikuisia elämäänsä, kertoo Karhuseutu ry:n toiminnanjohtaja Salme Ahtiainen hankkeesta.