Monissa erilaisissa kyläilloissa ja -suunnitelmissa on ollut tavoitteena erilaisten kylän läheisyydessä sijaitsevien polkujen tekeminen. Maaseudun Leader-kehittämisyhdistys Karhuseutu ry lähti viemään kyliltä noussutta ideaa eteenpäin.

-          Karhuseutu ry lähti toteuttamaan Karhuseudun polut –koordinointihanketta. Ideana on se, että Karhuseutu on hakenut isomman rahapotin tiettyyn tarkoitukseen eli tässä tapauksessa erilaisten polkujen ja rakennelmien rakentamiseen. Tämän rahapotin puitteissa voidaan käynnistää useita pieniä hankkeita (tuen määrä 500-20 000 euroa), kertoo Karhuseutu ry:n hankeaktivaattori Salme Ahtiainen hankkeen lähtökohdista.

 
Karhuseudun Polut -hankkeeseen osallistuminen ei edellytä yhdistykseltä suurta rahallista panostusta, sillä suurin osa omarahoitusosuudesta voi olla talkootyötä.  Myös aikaisempaa kokemusta hankkeiden toteuttamisesta ei tarvita, sillä Karhuseudulla autetaan kaikissa hankkeen vaiheissa. Hakijoina voivat toimia rekisteröidyt yhdistykset ja yhteisöt Nakkilassa, Ulvilassa, Luvialla, Harjavallassa, Kokemäellä ja Porin maaseutualueella.
 
Vain mielikuvitus polkujen käyttökohteiden rajana
Polun teemoja, sijaintia tai käyttäjiä ei ole rajattu.
 
-      Tärkeintä on, että polusta tulee kylän tarpeita vastaava, tekijöidensä kokoinen ja näköinen, toteaa Ahtiainen.
 
Polun teemana voi olla esimerkiksi kylän kulttuuri, historia, luonto, äänimaailma, maisema, rakennukset, pihaistutukset, turvallisuus lasten koulumatkalla tai koirat. Polku voi sijaitaniin maalla, metsässä, kallioilla, vesistössä kuin vaikkapa veden alla ja sen käyttäjinä voivat olla lapset, aikuiset, liikuntaesteiset, pyöräilijät, hiihtäjät, melojat, kiipeilijät, ratsastajat tai koirien ulkoiluttajat. Vain mielikuvitus on rajana siinä, millaisen polun, mikäkin kylä katsoo tarvitsevansa.
 
-      Karhuseudulta on saatavissa apua kaikissa hankkeen eri vaiheissa, niin polun suunnittelussa kuin toteutuksessakin. Tämä on siis loistava tilaisuus koota kylän asukkaita yhteen ja rakentaa yhteinen polku asuinalueelle. Tällaisesta polusta voi muodostua kylälle jopa aivan uusi voimatekijä, Ahtiainen jatkaa.
 
Karhuseutu ry järjestää hankkeesta tiedotustilaisuuden 2.2.2010 klo: 17.00 Porissa, Ravintola Liisanpuistossa. Hakuaika päättyy 16.3.2010 klo 16.00. Valinnan mukaan pääsevistä hankkeista tekee Karhuseudun hallitus.