- Jäsenistö ja talkoot yhdistysten voimavara                                           

Talkoot eli talkootyö on perinteinen suomalainen naapuriavun muoto, johon liittyy vahva yhteisöllisyyden tunne. Talkoissa autetaan ilman korvausta erilaisissa rakentamisprojekteissa tai annetaan muuta työpanosta ilman korvausta. Talkookäsitys ja talkoiden merkitys on muovautunut yhteiskunnan kehityksen myötä. Talkoot ovat edelleen erityisen tärkeitä yhdistystoiminnassa.

Karhuseutu ry:n tärkein tehtävä on ihmisten, yhteisöjen ja yritysten innostaminen oman toimintansa ja elinympäristönsä kehittämiseen. Esimerkiksi Karhuseudun järjestämissä kyläilloissa monet esille nousseista asioista ovat toteutuneet pelkästään talkootyövoimin ilman ulkopuolista rahoitusta. Osa asioista puolestaan vaatii toteutuakseen myös rahallista tukea talkootyötuntien lisäksi. Karhuseudun kautta voi tällöin hyödyntää Leader-rahoitusta. Rahoitusta on saatavilla niin kehittämiseen kuin investointeihinkin.

-          Luvian Loukke ry:lle esimerkiksi myönnettiin rahoitusta partiomökin rakentamiseen. Ideana on tarjota alueen nuorille partiolaisille mahdollisuus omatoimiseen retkeilyyn pyöräilyetäisyyden päässä Luvian keskustasta. Tällä tavoin partiolaisuuden yksi perusasioista eli omatoimisuus saa hyvät puitteet toteutua, kertoo Karhuseutu ry:n hankeaktivaattori Salme Ahtiainen.


Luvialla talkoolaiset pystyttävät mökkiä

Mökki pystyyn talkoilla 

Luvian Loukke ry on vuonna 1976 perustettu yhteislippukunta. Vuosien varrella nykyisin noin sadan jäsenen yhdistyksessä on ollut useasti puhe oman mökin rakentamisesta. Tekoihin ei päästy ennen kuin nyt Karhuseutu ry:n myöntämän Leader-tuen avulla.

Konkreettisesti hanke sai vauhtia, kun partiojohtaja Tuuli Seppälä osallistui partiojohtajien jatkokoulutukseen ja otti siellä lopputyötehtäväkseen mökkiprojektin.

-          Varmasti kevyempi projektikin olisi riittänyt. Mutta koska tiesin tarpeen, joka lippukunnallamme oli, halusin työn määrästä huolimatta ryhtyä suunnittelemaan mökkihanketta, kertoo Tuuli.

Loukkeen lippukunnanjohtaja Tarja Ihalin kertoo, että mökki tullaan rakentamaan talkoovoimin.

-          On tarkoitus, että ensi vuonna mökki on pystyssä ja partiolaisten käytössä. Toivomme, että vanhemmat sitoutuvat talkootyöhön hirsitöiden ajaksi. Ajatuksena on, että mökki olisi ennen talvea säältä suojassa, pohtii Tarja.

Talkoilla ja jäsenistöllä suuri merkitys Karhuseudulle 

Talkoilla on suuri rahallinen merkitys yhteiskunnalle. Talkoiden myötä hankkeiden toteuttamiseen ja yhdistyksen toimintaan saadaan usein uusia ihmisiä mukaan. Talkoiden kautta esimerkiksi kylät ovat toteuttaneet omalle alueelleen tarpeellisia hankkeita ja saavuttaneet sitä kautta itse toiminnalleen asettamia tavoitteita.

-          Vuosina 2000-2006 talkootyön ja vastikkeettomien luontaissuoritusten rahallinen arvo oli yhteensä noin 650 000 euroa eli talkootöitä tehtiin hurjat 77 000 tuntia. Summa vastaa yli 40 henkilötyövuoden työtunteja. Vastaavaan talkootyömäärään päästään todennäköisesti tälläkin ohjelmakaudella. Hankkeiden lisäksi yhdistysten perustoiminta edellyttää lukemattomia talkootunteja, joita ilman maaseudullamme ei olisi niin monipuolista harrastus- ja kulttuuritoimintaa, houkuttelevia matkailukohteita, palveluja asukkaille, muuttovirtaa kuntiin ja jopa maakuntaan. Eurojen ja näkyvien tulosten lisäksi talkoiden suuri hyöty näkyy sosiaalisena pääomana eli ihmisten kanssakäymisenä, yhdessä toimimisena ja toisistaan välittämisenä, toteaa Salme.

Loukke ry liittyi hankkeensa myötä Karhuseutu ry:n jäseneksi ja heistä tulikin Karhuseudun 200. jäsen. Karhuseudulla on siis suuri joukko maaseudun kehittämisestä kiinnostuneita jäseniä, niin yksittäisiä maaseudun asukkaita, yrittäjiä, yhdistyksiä, oppilaitoksia kuin kuntia. Näistä jäsenistä valitaan vuosittain Karhuseudun hallitus, joka päättää minkälaisiin hankkeisiin rahoitusta myönnetään. Karhuseudun hallituksella onkin hyvin mielenkiintoinen tehtävä päättää Leader—rahoituksen kohteista.

-          Toimintaryhmien kautta kulkevan Leader-rahoituksen määrän päättää ministeriö. Yhtenä tekijänä MMM kiinnittää huomiota toimintaryhmien kehittämisohjelmien sisältöön ja yhdistyksen jäsenmäärään tehdessään päätöksiä kunkin toimintaryhmän kautta jaettavan Leader-rahoituksen määrästä. Tästä syystä suurella jäsenmäärällä on positiivinen vaikutus maaseudun kehittämisrahojen ohjautumiseen Karhuseudun alueelle, tähdentää Salme Karhuseudun jäsenistön tärkeyttä.