Pyhäjärviseudulla käynnistyi huhtikuussa Talousvalmentaja-hanke, joka on suunnattu kaikille alueen yrittäjille. Hanke toteutetaan Pyhäjärviseudulla kolmen kunnan alueella (Eura, Säkylä, Köyliö) ja hallinnoijana toimii Säkylän Yrittäjät ry. Hanke on lähtenyt yrittäjäryhditysten tilaisuuksista yrittäjien toiveista ja tarpeesta, ja sille on myönnetty Leader-tukea Pyhäjärviseutu ry:ltä.

Hankkeen päätavoitteina on yritysten taloustietouden ja näin yritysten talouden suunnittelun ja seurannan parantaminen sekä alueen yrittäjien ja yrittäjäyhdistysten välisen yhteistyön lisääminen.   

Koulutukset – luennot ja pienryhmät

Taloustietoa jaetaan erilaisissa koulutuksissa, jotka sisältävät sekä teoriatietoutta luentotyyppisissä koulutustilaisuuksissa että käytännön harjoituksia pienryhmissä.

Hankkeessa on tällä hetkellä mukana 25 yritystä, mutta mukaan mahtuu vielä muutama yritys, joka osallistuu myös pienryhmiin. Luentotyyppisiin koulutuksiin ovat tervetulleita kaikki alueen yrittäjät.

Koulutuksella pyritään tuomaan yrittäjille kokonaiskuvaa yrityksen talouden hoitoon.Erityisesti koulutuksessa painotetaan sitä, miten tilinpäätösasiakirjoja hyödynnetään talouden suunnittelussa ja seurannassa sekä talouden tunnuslukujen käytäntöön soveltamista.

Luentotyyppisiä koulutustilaisuuksia järjestetään syksyn aikana vielä kuusi. Näistä koulutuksista erityisesti nuoret yrittäjät saisivat kullanarvoista tietoa, mutta myös kauemmin toimineille yrityksille koulutuksista on käytännön hyötyä. 

Talousvalmentaja ohjaa pienryhmätyöskentelyä. Hankkeessa mukana oleville yrityksille talousvalmentaja tekee analyysin tilinpäätöstietojen perusteella ja tekee tarvittavat talouden tunnuslukulaskelmat ja analysoi näiden perustella yrityksen tilannetta. Tämän jälkeen talousvalmentaja analysoi yhdessä yrittäjien kanssa tuloksia pienryhmissä ja antaa kehittämisehdotukset kirjallisesti yrittäjille.

Talousvalmentajiksi on valittu KM, rahoituskonsultti Timo Valtonen, Promeo Oy, Jyväskylästä ja    HTM-tilintarkastaja ja KLT-kirjanpitäjä Kaarina Pyydönniemi, Pyydönniemi Ky, Porista.

Kysymyksiä asiantuntijoille

Yrittäjät voivat esittää talousaiheisia kysymyksiä asiantuntijoille/talousvalmentajillemme netin kautta ja myösvastaukset julkaistaan hankeen kotisivuilla.

Hankkeeseen osallistuminen

Koulutuksista peritään 25 € /yrittäjä/ilta hankkeen omarahoitusta varten. Pienryhmätyöskentelyyn osallistuvat maksavat omarahoitusosuutena  (165 €+ alv). Tämä sisältää kaikki koulutukset ja pienryhmätyöskentelyn. 

Koulutukset
 
Tähän mennessä on ollut kaksi teemailtaa:
 
-          14.4. Tupalan Hovissa Säkylässä aiheena: Hankintailmoitusten hyödyntäminen, jolloin perehdyttiin erityisesti julkiset hankinnat -verkkopalvelun käyttöön. Auli Lepistö
-          25.5. Huvila Haapsaari, aiheena: Talous ja yrittäjyys ja kouluttajana Simo Palokangas.
 
-          Elo – syys -lokakuussa Tilinpäätöksen hyödyntäminen (erillinen liite) (neljä koulutuskertaa)
 
Loppuvuoden koulutusaiheet alustavasti  loka-marraskuussa
-          Budjetointi, SEPA, ajankohtaiset verotusasiat ja e-laskutus
-          Ongelmanratkaisutyöpaja, jossa yrittäjät saavat kysellä asiantuntijoilta
-          Tammikuussa 2011 vielä loppuyhteenveto/arviointiseminaari
 
Hankkeeseen osallistujat toivoivat, että saisivat työkaluja mm. yhteistyöhön tilitoimiston kanssa ja ymmärrystä oman yrityksen talouden seuraamisesta vielä hankkeen jälkeenkin. Konkreettiset yrityksen kehittämisen tavoitteet ja keinot ovat tervetulleita.
 
Hankkeen kotisivut ovat osoitteessa: http://talousvalmentaja.hankeneuvos.fi

Auli Lepistö