Mökkitalkkarin päivä kuluu monenmoisessa askareessa. Vuodenajasta riippuen mökeillä tehtävät työt vaihtelevat ruohonleikkuusta lumitöiden tekemiseen, puiden pilkkomiseen, laiturien nostamiseen ja erinäisiin rakennusprojekteihin. Tarkoitus on, että mökkeilijät voisivat keskittyä itse tarkoitukseen, eli lomailuun ja lepoon. Käytännössä mökkitalkkari siis auttaa kaikessa, mitä vain mökkeilijät pyytävät.

- Ihmiset, joille on jo tullut ikää haluavat, että mökkitie ja mökki on kunnossa heidän sinne saapuessaan. Tarpeen tullen sitten lämmitetään jopa vaikka mökki lämpimäksi, jos niin halutaan, kertoo Laviassa asuva mökkitalkkari Yrjö Vuohelainen.
Yritys perustettiin vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin
Lavian lisäksi Vuohelainen tarjoaa mökkitalkkarin palveluita myös Kankaanpäässä, Kiikoisissa, Laviassa, Noormarkussa, Pomarkussa ja Suodenniemellä. Vuohelainen kertoo perustaneensa yrityksensä asiakkaiden toiveesta.
– Olin tuolloin töissä sahalla ja viedessäni puita mökeille valittivat mökkiläiset sitä, että apua ei ole saatavilla. Tästä sitten sain idean alkaa tarjoamaan mökkiläisille talonmiespalveluita, hän kertoo.
Taantuma ei ole mökkitalkkarin töihin vaikuttanut, vaan pikemminkin päinvastoin.
– Syksy tosin on aina tietysti vuoden hiljaisinta aikaa. Syksyn tehtäviin kuluu lähinnä tarkistuksia, rännien puhdistamista, lehtien kärräämistä ja pihojen siivousta, hän valottaa.
Mökkitalkkaritoiminta työllistää ajoittain alihankintana myös Vuohelaisen tuttavan, jolla on oma toiminimi. Tulevaa kesää ajatellen on pohdittava myös se tosiseikka, että kiireisimmäksi ajaksi on luultavasti palkattava lisätyövoimaa, jotta kaikki tehtävät saataisiin hoidettua.
Mönkijä helpottaa työntekoa
Investointihankkeessa hankittiin käyttöön uusi mönkijä. Mönkijä on helpottanut huomattavasti työtekoa. Mökkitiet eivät useinkaan ole hyviä, mutta mönkijällä pääsee jouhevasti paikasta toiseen. Mönkijä on myös hyvä apuväline monessa tehtävässä, kuten laitureiden siirrossa, latujen tekemisessä ja erilaisissa pienissä kuljetustehtävissä.
Vuohelaisen mielestä hanke oli helppo toteuttaa. Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n hankeneuvoja Tanja Aarnikurulta oli saanut hyvin neuvoja ja ohjeita hankkeen toteutukseen. Vuohelainen katsoo myös, että tärkeä syy hankkeen helppoon toteuttamiseen oli pätevä kirjanpitäjä, joka halusi ottaa selvää asioista ja hoitaa tehtävänsä mahdollisimman hyvin.