Ahvenanmaan väestö on Kansaneläkelaitoksen vertailuissa selvästi terveempää kuin muualla maassa - siitä huolimatta että se on iäkästä. Keväällä edesmenneen tutkimusprofessori Timo Klaukan mukaan ruotsinkielisen väestömme terveys ja hyvinvointi on kulttuurikysymys ja pohjautuu voimakkaaseen yhteisöllisyyteen.
 
Lounais-Suomen Leader-kehittämisyhdistysten hankevetäjät tutustuivat ahvenanmaalaiseen yhteisöllisyyteen 9.-10.10. Bussilastillisessa paikalliskehittäjiä oli myös vahvaa suomenkielistä yhteisöosaamista sillä mukana olivat mm. yhteisöteatteri (Romulan Taiteellinen Teatteri RTT), yhteisöradio (Kyrösradio) ja yhteisö-TV (Karhuseutu-TV ja Satakunnan Elävän Kuvan keskus).
 
Brändön saariryhmällä Kustavin ja Ahvenanmaan pääsaaren välillä kehittäjät tutustuivat kunnanjohtaja John Wreden johdolla kunta- ja osuuskuntavetoiseen valokuituyhteyksien rakentamiseen. Tjudön viinitilalla Finnströmissä valmistettiin kielletystä hedelmästä omenasta pitkää elämää edistäviä juomia. Getan Havsviddenissä toiminnanjohtaja Disa Öhman esitteli tuoreen Ahvenanmaan Leader-yhdistyksen toimintaa. Yhdistyksen julkinen rahoitus kuluvalle EU-rahoituskaudelle on 1,6 miljoonaa euroa. Ahvenanmaan työttömyysaste on kaksi prosenttia, joten uusien työpaikkojen luominen ei ole yhdistyksen päätavoitteita. Sen sijaan ympäristönsuojelua ja -tietoisuutta sekä Ahvenanmaalle muuttoa halutaan edistää.
 
Ahvenanmaan retken johtopäätöksenä todettiin, että yhdessä on kivempaa. RTT:n vetämä osallistuvan draaman koulutus antoi osallistujille myös uusia eväitä omien yhteisöjensä kehittämiseen.